Λεκές στο χαλί: 5 λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε!

Το τι κάνουμε σε περίπτωση λεκέ στο χαλί το έχουμε καλύψει. Ας δούμε όμως και ποια είναι τα λάθη που συνήθως κάνουμε ενώ πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε για να μην δημιουργήσουμε σοβαρό πρόβλημα στο χαλί μας!

1. Το τρίψιμο

Πρώτη κίνηση μόλις δούμε τον λεκέ είναι να πάρουμε ένα βρεγμένο πανί ή σφουγγάρι, πιθανώς με κάποιο σαπούνι, και να αρχίσουμε να τρίβουμε. Γιατί είναι λάθος; Γιατί όσο τρίβουμε, τόσο σπρώχνουμε βαθύτερα στις ίνες αυτό που ευθύνεται για τον λεκέ, π.χ. το κρασί ή τη σάλτσα. Επίσης, το πιθανότερο είναι ότι έτσι βοηθάμε τον λεκέ να απλώσει περισσότερο στην επιφάνεια του χαλιού.

Ποιο είναι το σωστό;

Παίρνουμε μερικά καθαρά λευκά πανάκια ή χαρτί, τοποθετούμε πάνω στον λεκέ και πιέζουμε χωρίς να τρίβουμε, ξανά και ξανά μέχρι να απορροφηθεί όση υγρασία γίνεται.

2. Η επιλογή του απορρυπαντικού

Πάνω στον πανικό μας μπορεί να χρησιμοποιήσουμε ένα ακατάλληλο σαπούνι ή μπορεί να έχουμε ένα απορρυπαντικό για χαλιά, που όμως να μην κάνει για τον συγκεκριμένο λεκέ που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Τα καθαριστικά που κάνουν πολύ αφρό δεν είναι καθόλου καλή επιλογή γιατί ξεβγάζονται πολύ δύσκολα και όταν στεγνώσουν αφήνουν την επιφάνεια του χαλιού σκληρή. Σημαντικό, επίσης, είναι να μην χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά καθαριστικά για τον ίδιο λεκέ γιατί μπορεί να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους με τρόπο που δεν θέλουμε. Πολλές φορές η επιλογή του λάθος απορρυπαντικού μπορεί ακόμα και να κάνει τον καθαρισμό του λεκέ αδύνατο, ακόμα και με επαγγελματικό καθαρισμό. 

Ποιο είναι το σωστό;

Κάποιες φορές είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου απορρυπαντικό. Ένα λευκό πανάκι με σκέτο νερό είναι ο ασφαλέστερος τρόπος. Αν ο λεκές είναι λιπαρός, από φαγητό για παράδειγμα, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο υγρό πιάτων. Αν έχουμε κάποιο σαπούνι ειδικό για χαλιά διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες πριν το χρησιμοποιήσουμε.

3. Η ποσότητα του απορρυπαντικού

Όποιο απορρυπαντικό κι αν χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να προσέξουμε να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα. Όπως είπαμε ήδη, αν δεν καταφέρουμε να το ξεβγάλουμε εντελώς και στεγνώσει πάνω στο χαλί, μπορεί να κάνει την επιφάνεια σκληρή. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι τα υπολείμματα σαπουνιού λειτουργούν ως μαγνήτης για τη σκόνη και τη βρωμιά.

Ποιο είναι το σωστό;

Αν κάνουμε χρήση κάποιου απορρυπαντικού χρησιμοποιούμε μόνο μια μικρή ποσότητα στο πανάκι μας. Είπαμε ότι δεν πρέπει να τρίψουμε τον λεκέ, άρα προσέχουμε να κάνουμε μικρές και απαλές κινήσεις. Ξεβγάζουμε καλά με ένα άλλο πανάκι και νερό.

4. Η ποσότητα του νερού

Η ποσότητα του νερού θα πρέπει κι αυτή να είναι μικρή. Αυτό που θέλουμε είναι, πρώτον, να μην απλώσει ο λεκές στο χαλί, κάτι που μπορεί να γίνει με το νερό, και δεύτερον, να μην εισχωρήσει υγρασία στις ίνες του. Αν το χαλί αργήσει να στεγνώσει μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα, η οποία ακόμα κι αν δεν είναι ορατή, θα κάνει σύντομα το χαλί να μυρίζει άσχημα.

Ποιο είναι το σωστό;

Δεν ρίχνουμε ποτέ νερό πάνω στο χαλί αλλά βρέχουμε μόνο το πανί μας και το στύβουμε καλά κάθε φορά που το πλένουμε. 

Υγρασία στο χαλί: Ποιες φθορές προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

5. Το πανί μας

Αναφέραμε παραπάνω ότι θα χρειαστούμε κάποια πανάκια ή χαρτί για να μαζέψουμε την υγρασία και ότι, αν χρησιμοποιήσουμε απορρυπαντικό, θα χρειαστούμε ένα πανί γι’ αυτό και ένα άλλο για να ξεβγάλουμε. Επομένως, χρειαζόμαστε περισσότερα από ένα καθαρά πανάκια για τους εξής λόγους: α) να μην απλώσουμε ή χειροτερέψουμε τον λεκέ, β) να μην μείνει σαπούνι πάνω στο χαλί. Τα πανάκια αυτά, αλλά και το χαρτί που ίσως χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να είναι μαλακά και, κυρίως, λευκά. Τα χρωματιστά υφάσματα μπορεί να ξεβάψουν πάνω στο χαλί εξαιτίας του νερού και του απορρυπαντικού.

Ποιο είναι το σωστό;

Οι λευκές πετσέτες κουζίνας, αν είναι απαλές, ή τα λευκά πανάκια από μικροΐνες, το λευκό ρολό κουζίνας ή οι χαρτοπετσέτες και το βαμβάκι είναι καλές λύσεις που συνήθως υπάρχουν ήδη στο σπίτι.

Αν έχετε έναν δύσκολο λεκέ στο χαλί σας είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο για την αντιμετώπισή του, και μάλιστα όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο.

Αν χρειάζεστε βοήθεια ή έχετε απορίες σχετικά με τον καθαρισμό των χαλιών σας, επικοινωνήστε μαζί μας: 210 7654000.

Διαβάστε στο blog μας:
Να χρησιμοποιήσω τη σκούπα ρομπότ στα χειροποίητα χαλιά;
Δυσάρεστη οσμή στο χαλί: Γιατί συμβαίνει και τι κάνουμε;
Πλύσιμο χειροποίητων χαλιών στο σπίτι

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 8 Φεβρουαρίου 2024
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ