Συντήρηση χειροποίητων χαλιών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Είναι αλήθεια ότι τα χειροποίητα χαλιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά λόγω του τρόπου κατασκευής τους αλλά και των υλικών από τα οποία κατασκευάζονται. Δεν παύει όμως να χρήζουν προσοχής και σωστής συντήρησης ώστε να διατηρηθεί η άριστη κατάσταση, άρα και η αξία τους, για πολλά χρόνια.

1. Σκούπισμα.

Ισχύει ό,τι έχουμε γράψει και σε άλλα άρθρα μας: το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα μία φορά την εβδομάδα είναι απαραίτητο για τη συντήρηση όλων τα χαλιών και για τη διατήρηση της καθαρής ατμόσφαιρας του σπιτιού μας. Καλό είναι, επίσης, να σκουπίζουμε μετά από επισκέψεις για να μαζεύουμε τυχόν ψίχουλα, σκουπιδάκια, σκόνη, χώμα από τα παπούτσια κ.λπ.

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε κατά το σκούπισμα είναι να μην χρησιμοποιούμε τη βούρτσα και να κινούμαστε με τη φορά του πέλους και όχι αντίθετα. Αν το χαλί μας είναι μεταξωτό, προσέχουμε λίγο παραπάνω επειδή είναι πιο ευαίσθητο.

Αποφεύγουμε το τίναγμα των χειροποίητων χαλιών γιατί μπορεί να χαλαρώσει τους κόμπους.

2. Πλύσιμο.

Κάθε χειροποίητο χαλί έχει τις ιδιαιτερότητές του, που καθορίζονται από τα υλικά, τα χρώματα, τον τρόπο κατασκευής και την κατάστασή του. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ο καθαρισμός του να γίνεται σε ένα ειδικό ταπητοκαθαριστήριο με εμπειρία στα χειροποίητα χαλιά και όχι με πλύσιμο στο σπίτι. Η χρήση μεγάλης ποσότητας νερού και ακατάλληλων απορρυπαντικών, αλλά και η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψουν το χαλί ανεπανόρθωτα.

3. Τύλιγμα.

Αποθηκεύουμε τα χαλιά πάντα τυλιγμένα και ποτέ διπλωμένα. Καλό είναι να τα τυλίγουμε σφιχτά για να διατηρηθεί το κυλινδρικό σχήμα όσο καιρό μείνουν αποθηκευμένα και με την καλή πλευρά τους προς τα μέσα για να προστατεύεται περισσότερο.

4. Προστασία από τον σκόρο.

Πάντα βάζουμε σκοροαπωθητικό μέσα στη σακούλα αποθήκευσης, παρότι συνήθως τα ανατολίτικα χαλιά έχουν υποστεί διαδικασία προστασίας από τον σκόρο. Τα φυσικά τους υλικά είναι ακριβώς ό,τι αναζητά αυτό το έντομο για να τραφεί και να κάνει τα αυγά του. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το σκοροαπωθητικό να μην ακουμπάει απευθείας πάνω στο πέλος του χαλιού.

5. Αποθήκευση.

Αποθηκεύουμε σε χώρο όπου δεν υπάρχει υγρασία και έντονο φυσικό φως. Ένα πατάρι, εφόσον δεν υπάρχει εκεί θερμοσίφωνας, ή μια αποθήκη που δεν έχει υγρασία είναι ιδανικοί χώροι.

6. Τοποθέτηση.

Τα χαλιά πρέπει πάντα να τοποθετούνται οριζόντια στον χώρο αποθήκευσης. Αν ακουμπήσουμε ένα χαλί κάθετα στο πάτωμα υπάρχει πιθανότητα όχι απλά να τσακίσει στο κάτω μέρος του αλλά και να κοπεί το στημόνι του, που είναι η βάση του, κάτι που επιδιορθώνεται δύσκολα και μόνο από ειδικό τεχνίτη.

Για περισσότερες συμβουλές για τα χειροποίητα χαλιά σας, επικοινωνήστε μαζί μας: 210 76 54 000.

Διαβάστε στο blog μας:
Να χρησιμοποιήσω τη σκούπα ρομπότ στα χειροποίητα χαλιά;
Πλύσιμο των χαλιών στο ταπητοκαθαριστήριο ή στο σπίτι;
Χαλιά και κατοικίδια πάνε μαζί;

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 28 Μαρτίου 2024
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ