Υγρασία στο χαλί: Ποιες φθορές προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Το νερό και η υγρασία μπορούν να προκαλέσουν φθορές στα χαλιά μας, κάποιες φορές ανεπανόρθωτες.
Φυσικά, δεν είναι ίδιο το να μας πέσει μια κανάτα νερό στο χαλί με το να μουσκέψει από μια διαρροή, για παράδειγμα από το καλοριφέρ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να δράσουμε εγκαίρως για να αποτρέψουμε τυχόν καταστροφικές συνέπειες.

Ποιες φθορές μπορεί να προκαλέσει η υγρασία στα χαλιά;

Η υγρασία μπορεί να προκαλέσει τη χαλάρωση των νημάτων του χαλιού, την αποσταθεροποίηση των χρωμάτων – κάτι που οδηγεί στο να «τρέξουν» και να μπερδευτούν μεταξύ τους, αλλά και στην διάλυση της κόλλας, στα μηχανοποίητα χαλιά.

Επίσης, μπορεί να προκληθεί αυτό που ονομάζουμε «κατσάρωμα», δηλαδή ένα μέρος του υποστρώματος να απορροφήσει περισσότερο νερό και να «μπει», ενώ το υπόλοιπο να παραμείνει ως έχει. Έτσι δημιουργούνται πτυχώσεις που μοιάζουν με κύματα και το χαλί δεν στρώνει πια στο δάπεδο όπως πριν.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μούχλα που μπορεί να σχηματιστεί αν η υγρασία παραμείνει στο χαλί ακόμα και για μερικές μόνο ώρες. Ίσως το έχετε παρατηρήσει όταν, για παράδειγμα, πλύνατε ένα χαλί και δεν στέγνωσε γρήγορα. Η μυρωδιά της μούχλας είναι εμφανής σε μικρό χρονικό διάστημα. Ακόμα και στα ρούχα μας μπορεί να το παρατηρήσουμε, αν δεν τα απλώσουμε αμέσως μόλις βγουν από το πλυντήριο. Η μούχλα μπορεί να είναι εμφανής, αν το χαλί μείνει για καιρό με την υγρασία, αλλά μπορεί και να μη φαίνεται οπτικά, παρά μόνο από τη μυρωδιά. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, είναι επικίνδυνη για την υγεία μας.

Τι πρέπει να κάνουμε αν εντοπίσουμε υγρασία στα χαλιά μας;

Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσουμε εγκαίρως την υγρασία. Όσο πιο γρήγορα την αντιληφθούμε και δράσουμε, τόσο πιθανότερο είναι να σώσουμε το χαλί. Αν απλώς μας πέσει μια ποσότητα νερού, η περίπτωση είναι απλή. Αν, όμως, υπάρχει κάπου μια μικρή διαρροή, μπορεί να μας διαφύγει για καιρό. Γι’ αυτό πρέπει να ελέγχουμε τα χαλιά μας κάθε τόσο σε όλες τις πλευρές τους, κάτω από τα καλοριφέρ, πίσω και κάτω από τα έπιπλα κ.λπ. Επίσης, αν αντιληφθούμε την παραμικρή μυρωδιά μούχλας μέσα στο σπίτι μας πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξουμε από πού προέρχεται.

Πρώτο μας μέλημα μόλις συμβεί ένα ατύχημα ή εντοπίσουμε υγρασία στο χαλί μας είναι να απορροφήσουμε όσο μεγαλύτερη ποσότητα νερού μπορούμε με πανάκια και πετσέτες – επιλέγουμε λευκά για να μην ξεβάψουν το χρώμα τους πάνω στο χαλί. Καλό θα είναι πρώτα να σκουπίσουμε με την ηλεκτρική σκούπα για να μαζέψει τη σκόνη που μπορεί να έχει κολλήσει πάνω του.

Αφού μαζέψουμε όση περισσότερη υγρασία μπορούμε, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε το χαλί μας να στεγνώσει εντελώς όσο πιο άμεσα γίνεται. Αν έχει καλό καιρό και το μέγεθος του χαλιού το επιτρέπει, μπορούμε να το απλώσουμε έξω, αλλά σε μέρος που να μην το βλέπει απευθείας το φως του ήλιου για να μην ξεθωριάσουν τα χρώματά του. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον η ποσότητα της υγρασίας δεν είναι μεγάλη, μπορούμε να προσπαθήσουμε να το στεγνώσουμε με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα, αφυγραντήρα, τη λειτουργία αφύγρανσης του κλιματιστικού, ένα θερμαντικό σώμα, ή ακόμα και το σεσουάρ, αν η υγρή επιφάνεια είναι πολύ μικρή και η υγρασία είναι επιφανειακή.

Καλό θα είναι ταυτόχρονα να αερίσουμε το σπίτι μας ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα για να δημιουργηθεί ρεύμα. Πριν ξανατοποθετήσουμε το χαλί στη θέση του θα πρέπει να έχει στεγνώσει εντελώς και το πάτωμα.

Εάν η υγρασία έχει διεισδύσει μέσα στο πέλος του χαλιού σε μεγάλη επιφάνεια και βλέπουμε ότι δεν πρόκειται να στεγνώσει γρήγορα στο σπίτι, πρέπει να συμβουλευτούμε ένα ειδικό ταπητοκαθαριστήριο που θα αναλάβει τον καθαρισμό, την απολύμανση, την πλήρη εξάλειψη της υγρασίας και την επισκευή του, αν χρειάζεται.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να αναλάβουμε τη φροντίδα των χαλιών σας, μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 7654 000.

Διαβάστε στο blog μας:
Σκόνη: ένας αόρατος εχθρός για εμάς και τα χαλιά μας!
Φροντίδα χαλιών: Μάθετε τα βασικά!
Γιατί ξεθωριάζουν τα χαλιά; Πώς θα το αποφύγουμε και πώς διορθώνεται;

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 8 Φεβρουαρίου 2023
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ