Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η ποικιλία και το ύφος των χαλιών που υπάρχουν σήμερα στην αγορά, απαιτούν μια ουσιαστική γνώση του αντικειμένου. Η ιστορία των χαλιών Ρεϊζίδη ξεκινάει από τις αρχές του αιώνα στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με το ίδιο πάθος και μεράκι.

Το ταξίδι ξεκινά με την γέννηση του Μενέλαου Ρεΐσογλου, το 1906 στο Μπουλντούρ του Ικονίου. Με τη Μικρασιατική καταστροφή, αναγκάζεται να φύγει από τον τόπο που κατοικούσε και βρίσκει το δρόμο του πίσω στην πατρίδα. Εγκαθίσταται στον Βύρωνα κουβαλώντας μαζί του ένα όνειρο. Να ζωντανέψει την τέχνη του χειροποίητου χαλιού.

Το 1948 ξεκινά την κατασκευή χειροποίητων χαλιών τύπου Σπάρτα. Το 1950 ιδρύεται το στριπτήριο νημάτων στα Ιλίσια, ενώ το 1958 ιδρύεται από τον υιό Νίκο Ρεϊζίδη ταπητοκαθαριστήριο στον Βύρωνα. Η εμπορία χαλιών είναι η συνέχεια με τρία καταστήματα στην Ερατοσθένους, τη Σπύρου Μερκούρη και την Ιφικράτους στο Παγκράτι. Το 1979 οι εγκαταστάσεις της εμπορίας και του ταπητοκαθαριστηρίου μεταφέρονται από τον Νίκο Ρεϊζίδη στον Καρέα.

Σήμερα, τρεις γενιές μετά ο Μενέλαος Ρεϊζίδης, εγγονός του δημιουργού, συνεχίζει να αναζητά μοναδικά κομμάτια και να ανακαλύπτει τα «μυστικά συστατικά» που κάνουν το χαλί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ

Στη συλλογή μας θα βρείτε αυθεντικά χειροποίητα χαλιά από την Ανατολή σε επιλεγμένα σχέδια και εξαιρετικά καλή ποιότητα κατασκευής.

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε κάποιο χειροποίητο χαλί αποφύγετε αγορές από απόσταση (τηλεόραση, ίντερνετ, δημοπρασίες, προσπέκτους κ.α.). Ζητήστε να δείτε το χαλί ή τα χαλιά στο χώρο σας.

ΠΟΙΚΙΛΙΑ

Εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χαλιών

ΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

Δωρεάν μεταφορά και τοποθέτηση δειγμάτων χαλιών στο χώρο σας προκειμένου να δείτε τι ταιριάζει.

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Δωρεάν ο καθαρισμός της επόμενης, από την αγορά, χρονιάς.

ΤΟ ΧΑΛΙ

Χέρια, νους, ψυχή και φαντασία. Συστατικά που συναντιούνται και χορεύουν αέναα δημιουργώντας μια τέχνη ξεχωριστή. μια τέχνη πανάρχαια, που γεννήθηκε για να ζεστάνει και να ομορφύνει την εστία, τον χώρο, το σπίτι μας.

Το χαλί είναι ο καθρέφτης του λαϊκού δημιουργού, που εξιστορεί τη σχέση του με τη ζωή, με τη φύση και μέσα από αυτό καταγράφει τον πολιτισμό του. Το μεράκι του δίνει ζωή στον κάθε κόμπο, στην κάθε ίνα του. Το χαλί κουβαλάει ιστορίες, ζυμωμένες με τους θρύλους και τις παραδόσεις κάθε λαού.

Η γέννηση της ταπητουργίας και ο τόπος καταγωγής του χαλιού, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πολλοί υποστηρίζουν πως οι νομάδες και οι βουνίσιοι κάτοικοι της κεντρικής Ασίας ίσως είναι οι πρώτοι υφαντές γιατί αυτοί είχαν τις πρώτες ύλες. Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι από τους Κινέζους και τους Ινδούς ήρθε η τέχνη του χαλιού στους Βαβυλώνιους και τους Πέρσες και από εκεί μεταφέρθηκε στη Μικρά Ασία.

Πολλές γραπτές μαρτυρίες από τον Όμηρο εξυμνούν τα χαλιά της Τουρκίας, της Αιγύπτου και γενικότερα των ανατολικών χωρών. Στα βυζαντινά χρόνια, η τέχνη πέρασε στα χέρια τα ελληνικά και έμεινε σε αυτά μέχρι την καταστροφή του 1922.

Τα χαλιά, μας προσφέρουν πολλά. Λειτουργούν ως ηχομονωτικό και θερμομονωτικό υλικό. Παράλληλα απορροφούν αιωρούμενα σωματίδια και εξισορροπούν την υγρασία. Πέρα από την πρακτική τους χρηστικότητα, είναι από τα πιο όμορφα διακοσμητικά σε έναν χώρο. Ορισμένες φορές μάλιστα, αποτελούν μοναδικά έργα τέχνης. Πάνω απ' όλα όμως είναι ο καθρέφτης του ιδιοκτήτη μία φιλοσοφία και ένας τρόπος ζωής.

χαλια ρειζιδη