Σκόνη: ένας αόρατος εχθρός για εμάς και τα χαλιά μας!

Ξέρουμε ότι η σκόνη μπορεί να μας προκαλέσει αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και να φθείρει τα χαλιά μας. Επίσης, ξέρουμε ότι τα χαλιά είναι μια ωραιότατη «φωλιά» για τη σκόνη. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε για να την κρατήσουμε μακριά;

Το πρόβλημα

Η σκόνη υπάρχει παντού και συσσωρεύεται σταδιακά πάνω σε όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες. Εάν συνηθίζουμε να πατάμε στα χαλιά με τα παπούτσια, είναι λογικό να μαζεύεται ακόμα περισσότερη σκόνη και χώμα, μαζί με διάφορα μικρόβια. Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι ίνες των χαλιών έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τις σόλες των παπουτσιών από τις βρωμιές, δηλαδή να τις μαζεύουν και να τις κατακρατούν. Με τον καιρό αναπτύσσονται ακάρεα και βακτήρια μέσα στο πέλος των χαλιών, ειδικά αυτών που έχουν πυκνές και μακριές ίνες, όπως οι φλοκάτες και τα shaggy χαλιά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη σκόνη είναι ότι δεν φαίνεται εύκολα, ειδικά πάνω στα χαλιά. Πολλές φορές, λοιπόν, νομίζουμε ότι είναι καθαρά αλλά η σκόνη βρίσκεται στο κάτω μέρος των ινών και απλά δεν είναι ορατή. Όσο πατάμε, τόσο πιο βαθιά μέσα στο πέλος τη σπρώχνουμε, με αποτέλεσμα να παγιδεύεται εκεί και να είναι αδύνατον να την απομακρύνει η ηλεκτρική σκούπα. Ακόμα και το πλύσιμο στο σπίτι πολλές φορές δεν είναι αρκετό για να διώξει τη σκόνη που έχει πατηθεί για πολύ καιρό και έχει γίνει ένα με το χαλί.

Μπορεί η σκόνη να μην φαίνεται αλλά η επιβάρυνση που προκαλεί στην ατμόσφαιρα του σπιτιού είναι αισθητή από τους ανθρώπους που υποφέρουν από αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα. Και δεν είναι οι μόνοι που πρέπει να προσέχουν. Η σκόνη αλλά και τα μικρόβια που κρύβονται μέσα στο πέλος δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά που μπουσουλάνε ή παίζουν πάνω στα χαλιά.

Υπάρχουν, βέβαια, και πιο αισθητές συνέπειες. Η σκόνη μαζί με υγρασία είναι ένας συνδυασμός που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται. Αποτέλεσμα, εκτός από τα μικρόβια, είναι και η δυσοσμία. Σε κάθε περίπτωση, η συσσώρευση σκόνης πάνω στα χαλιά, τα κάνει με τον καιρό να δείχνουν βρώμικα και τα χρώματά τους θαμπώνουν. Αν μείνουν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί το πρόβλημα να μην διορθώνεται ούτε με επαγγελματικό καθαρισμό. Η σκόνη μπορεί ακόμα και να καταστρέψει τις ίνες των χαλιών καθώς τρίβεται πάνω τους κάθε φορά που πατάμε.

Η λύση

Για να μην φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο, και για να έχουμε υγιή ατμόσφαιρα στο σπίτι μας χωρίς συσσωρευμένη σκόνη και μικρόβια, θα πρέπει πολύ απλά να φροντίζουμε τα χαλιά μας.
Το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται μία φορά την εβδομάδα, ακόμα και αν τα χαλιά μας δείχνουν καθαρά.

Πολύ σημαντικός είναι και ο, ιδανικά ετήσιος, επαγγελματικός βαθύς καθαρισμός γιατί απομακρύνει εντελώς τη σκόνη, το χώμα και τα σκουπιδάκια που κρύβονται βαθιά στο πέλος, καθαρίζει αποτελεσματικά τους λεκέδες και κάνει τα χαλιά καθαρά σαν καινούργια.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να αναλάβουμε τον καθαρισμό των χαλιών σας, καλέστε μας στο 210 7654 000.

Διαβάστε στο blog μας:
Φροντίδα χαλιών: Μάθετε τα βασικά!
Γιατί ξεθωριάζουν τα χαλιά; Πώς θα το αποφύγουμε και πώς διορθώνεται;
Αποκατάσταση χρωμάτων χειροποίητου χαλιού

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 19 Δεκεμβρίου 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ