Πατάμε με τα παπούτσια στα χαλιά ή όχι;

Να ένα θέμα που διχάζει! Πολλοί πιστεύουν ότι τα παπούτσια βρωμίζουν και φθείρουν τα χαλιά, ενώ άλλοι θεωρούν ότι τα χαλιά είναι για να τα πατάμε.

Τι ισχύει τελικά;

Φωτογραφία: Rachel Claire.
Πρώτα, για το θέμα της καθαριότητας.

Είναι αλήθεια ότι καθώς περπατάμε έξω στον δρόμο, τα παπούτσια μας μαζεύουν πάρα πολλά μικρόβια και βρωμιές που αν μπορούσαμε να αντιληφθούμε με γυμνό μάτι, δεν θα θέλαμε μέσα στο σπίτι μας!

Επιπλέον, οι ίνες των χαλιών έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τις σόλες των παπουτσιών από τις βρωμιές, δηλαδή να τις μαζεύουν και να τις κατακρατούν! Γι’ αυτό, άλλωστε, χρησιμοποιούμε χαλάκια στην είσοδο των σπιτιών.

Ας δούμε τώρα το θέμα της φθοράς.

Η αλήθεια είναι ότι τα χαλιά δεν φθείρονται από τα παπούτσια περισσότερο από ότι θα φθείρονταν έτσι κι αλλιώς από τη χρήση. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι όταν πατάμε με πολύ βρώμικα παπούτσια και ειδικά με λάσπες ή άλλη υγρή βρωμιά. Η υγρασία είναι που κάνει τη ζημιά, γιατί αναπτύσσει μούχλα, ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς, βακτήρια και μύκητες.

Ειδική περίπτωση είναι τα μεταξωτά χαλιά, τα οποία χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα για να παραμείνουν σαν καινούργια. Αν έχουμε μεταξωτά χαλιά στο σπίτι μας αποφεύγουμε να τα πατάμε με τα παπούτσια.

Ποιο είναι, λοιπόν, το συμπέρασμα;

Αν έχουμε μικρά παιδιά που μπουσουλάνε ή παίζουν στα χαλιά, καλό είναι να μην πατάμε με τα παπούτσια μας. 

Αν δεν υπάρχουν παιδιά και είμαστε συνεπείς με την καθαριότητα (αερίζουμε, καθαρίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα κάθε εβδομάδα, δίνουμε για επαγγελματικό καθαρισμό κάθε χρόνο, δεν μεταφέρουμε λάσπες και ακαθαρσίες), τότε, αν θέλουμε, μπορούμε να πατάμε με τα παπούτσια χωρίς πρόβλημα.

Για τον βαθύ καθαρισμό των χαλιών σας, που θα απομακρύνει ρύπους και βακτήρια, επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 7654000.

Διαβάστε στο blog μας:
Φροντίδα χαλιών: Μάθετε τα βασικά!
Γιατί ξεθωριάζουν τα χαλιά; Πώς θα το αποφύγουμε και πώς διορθώνεται;
Οδηγός αγοράς χαλιού

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 29 Νοεμβρίου 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ