Χρήσιμος οδηγός αγοράς χαλιού

Αν πρόκειται να αλλάξετε τα χαλιά σας φέτος ή, ακόμα περισσότερο, αν είναι η πρώτη φορά που αγοράζετε χαλιά, πρέπει να διαβάσετε αυτό τον οδηγό για να επιλέξετε σωστά!

Χειροποίητο ή μηχανής;

Τα χαλιά χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα χειροποίητα και τα μηχανοποίητα. Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Τα χειροποίητα χαλιά φτιάχνονται στο χέρι από εξειδικευμένους τεχνίτες, επομένως χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος και κόπος για να παραχθούν, σε σχέση με τα χαλιά μηχανής.

Τα χειροποίητα χαλιά φτιάχνονται από φυσικά υλικά, δηλαδή μετάξι ή μαλλί και φυτικές βαφές. Τα φυσικά νήματα είναι πολύ ανθεκτικά, γι’ αυτό και τα χαλιά αυτά μπορούν να διατηρηθούν για αιώνες. Οι φυτικές βαφές δίνουν έντονα και φωτεινά χρώματα, κάτι που δεν είναι εφικτό με τις χημικές βαφές που χρησιμοποιούνται για τα χαλιά μηχανής.

Τα χαλιά μηχανής παράγονται μαζικά και γρήγορα. Κάθε παραγωγή δίνει εκατοντάδες ή χιλιάδες ολόιδια και αψεγάδιαστα προϊόντα. Τα χειροποίητα χαλιά, από την άλλη, συνήθως έχουν ψεγάδια, όπως οτιδήποτε φτιάχνεται στο χέρι. Τα ψεγάδια αυτά κάνουν το κάθε χαλί μοναδικό στον κόσμο. Επιπλέον, ένα χειροποίητο χαλί χωρίς ατέλειες έχει τεράστια αξία και, φυσικά, κοστίζει πολύ ακριβά!

Τα χειροποίητα χαλιά δεν είναι απλώς αντικείμενα διακόσμησης του σπιτιού. Η αξία τους αυξάνεται με τον χρόνο, άρα η αγορά τους αποτελεί επένδυση. Συνήθως, βέβαια, το μυαλό μας πάει σε κάτι πολύ κλασικό όταν ακούμε για χειροποίητα χαλιά, όμως πλέον υπάρχουν και με μοντέρνα σχέδια και χρώματα, που ταιριάζουν σε κάθε σύγχρονο σπίτι. Φυσικά, τα χαλιά μηχανής μας δίνουν ακόμα περισσότερες επιλογές.

Ένα άλλο θετικό των χαλιών μηχανής είναι ότι μπορούμε εύκολα να τα πλύνουμε στο σπίτι. Όχι ότι δεν μπορούμε να πλύνουμε και τα χειροποίητα αλλά αν θέλουμε να διατηρηθεί η αξία τους θα πρέπει να εμπιστευτούμε τους ειδικούς για τη φροντίδα τους.

Κλείνοντας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν και χαλιά μηχανής που φτιάχνονται από υψηλής ποιότητας υλικά και αντέχουν στον χρόνο. Αρκεί να επιλέξουμε σωστά. Σίγουρα, τα χειροποίητα χαλιά έχουν πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι είναι ακριβότερα.

Ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά με βάση τις δικές σας ανάγκες για να αποφασίσετε τι σας ταιριάζει περισσότερο.

Χειρός χαλί αντίκα
Πώς ελέγχουμε την ποιότητα;

Πώς θα καταλάβουμε, λοιπόν, αν ένα χαλί, είτε χειροποίητο είτε μηχανής, είναι καλής ποιότητας και αξίζει να το αγοράσουμε; Δεν είναι εύκολο, αλλά ας δούμε μερικά βασικά στοιχεία που μπορούμε να ελέγξουμε ώστε να επιλέξουμε όσο γίνεται καλύτερα.

Το υλικό:

Είναι μαλλί ή είναι συνθετικό;

Το χαρακτηριστικό του μαλλιού είναι η μυρωδιά του. Σίγουρα την ξέρετε αυτή τη μυρωδιά, κάτι μάλλινο θα έχετε φορέσει, κάποια μάλλινη κουβέρτα θα είχε η γιαγιά σας. Οπότε εμπιστευτείτε τη μύτη σας!

Άλλο βασικό χαρακτηριστικό του μαλλιού είναι ότι αφήνει χνούδι, το ξέρετε αν έχετε φλοκάτες. Αν, όμως, τρίβοντας το χαλί – ειδικά αν πρόκειται για χαλί μηχανής – διαπιστώσετε ότι μένουν ίνες στο χέρι σας, τότε το χαλί αυτό δεν είναι καλής ποιότητας γιατί έχει φτιαχτεί από μικρές-μικρές ίνες που θα γεμίσουν το σπίτι σας.

Είναι μετάξι ή είναι συνθετικό;

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Οι ειδικοί καταλαβαίνουν τη διαφορά μέσω της καύσης. Παίρνουν, δηλαδή, μια ίνα και την καίνε. Αν πάρει φωτιά είναι μετάξι, αν λιώσει είναι συνθετικό.

Οι κόμποι:

Το γεγονός ότι ένα χαλί είναι χειροποίητο δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και καλής ποιότητας. Υπάρχουν κι εκεί χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Ένα από αυτά είναι ο αριθμός των κόμπων.

Κοιτάζουμε, λοιπόν, στο πίσω μέρος του χαλιού και μετράμε πόσους κόμπους έχει ανά τετραγωνικό εκατοστό. Όσο περισσότεροι οι κόμποι, τόσο το καλύτερο. Ένας καλός αριθμός, για να έχετε μέτρο σύγκρισης, είναι οι 30 κόμποι.

Τα χαλιά hand-tufted

Μπορεί να είναι μηχανής ή χειροποίητα, συνήθως μοντέρνου στυλ. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι στο πίσω μέρος τους έχουν ύφασμα που έχει σταθεροποιηθεί με κόλλα. Υπάρχουν υψηλής ποιότητας hand-tufted χαλιά, αλλά υπάρχουν και άλλα που δημιουργούν πραγματικό πρόβλημα. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να πολυμεριστεί η κόλλα με τον καιρό και να βρίσκουμε τα υπολείμματά της, που μοιάζουν με χώμα, κάτω από το χαλί. Πέρα από το θάμπωμα που δημιουργείται στο δάπεδο από αυτά τα υπολείμματα, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι αναπνέουμε πολυμερισμένη κόλλα μέσα στο σπίτι μας.

Όπως βλέπουμε, υπάρχουν χαρακτηριστικά που δύσκολα ελέγχονται. Το σημαντικότερο είναι να απευθυνθούμε σε ένα κατάστημα που εμπιστευόμαστε.

Πώς βρίσκουμε το σωστό μέγεθος;

Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες για το μέγεθος του κάθε χαλιού αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και θέμα προσωπικού γούστου. Ας δούμε, λοιπόν, τα βασικά:

Τραπεζαρία:

Υπάρχει ο κανόνας που λέει ότι το χαλί πρέπει να χωράει το τραπέζι και τις καρέκλες όταν είναι μαζεμένες. Η διάσταση που συνήθως προτείνεται είναι 2×3 μέτρα. Βέβαια σε πολύ μεγάλους χώρους μπορεί να είναι και μεγαλύτερο.

Σαλόνι:

Εδώ θέλουμε ιδανικά ένα χαλί στο οποίο να πατάνε μόνο τα μπροστινά πόδια των επίπλων. Αν, όμως, έχουμε μόνο καναπέδες, ή έναν μεγάλο γωνιακό, και μάλιστα με πολύ χαμηλά πόδια, μπορεί το χαλί να σταματάει μπροστά τους και όχι κάτω από τα μπροστινά πόδια τους.

Κρεβατοκάμαρα:

Δύο είναι οι καλύτερες επιλογές: Είτε τοποθετούμε τρία μακρόστενα χαλιά γύρω από το κρεβάτι, που όμως είναι λίγο ξεπερασμένη επιλογή, είτε ένα μεγάλο χαλί που ξεκινά από τη μέση του κρεβατιού ή μπροστά από τα κομοδίνα και εξέχει κατά 90 εκ. στις υπόλοιπες πλευρές του.

Κουζίνα:

Χρησιμοποιούμε μόνο ένα ανθεκτικό χαλί που πλένεται εύκολα μπροστά από τον νεροχύτη.

Για να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τα χαλιά που θα αγοράσουμε ταιριάζουν στο ύφος και τις διαστάσεις του χώρου μας, μπορούμε να ζητήσουμε από το κατάστημα να τα δειγματίσει στο σπίτι μας.

 

Για να συνοψίσουμε, η άποψή μας είναι ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να εμπιστευόμαστε το κατάστημα από το οποίο θα αγοράσουμε τα χαλιά μας. Να ξέρουμε, δηλαδή, ότι εμπορεύεται πραγματικά ποιοτικά χαλιά και ότι δεν θα μας πουλήσει κάτι άλλο από αυτό που θέλουμε. Ελπίζουμε ότι οι παραπάνω πληροφορίες θα σας βοηθήσουν ώστε να ζητήσετε ακριβώς αυτό που θέλετε.
Σημαντικό είναι, επίσης, εάν αγοράζουμε χειροποίητα χαλιά που έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις, να γίνει δειγματισμός στον χώρο μας.

 

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε! Είμαστε στη διάθεσή σας για όποια πληροφορία χρειαστείτε: 210 7650204-5.

Διαβάστε στο blog μας:
Χαλιά Bukhara (Μπουχάρα): όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Γνωρίστε τα χαλιά Kazak (Καζάκ)
Γνωρίστε τα χαλιά Nomad

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 13 Σεπτεμβρίου 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ