Γνωρίστε τα χαλιά Kazak

Τα χαλιά Καζάκ είναι από τα πιο όμορφα και πολυτελή χειροποίητα χαλιά. Λέγονται και Καζακικά, αλλά δεν προέρχονται, όπως πολλοί νομίζουν, από το Καζακστάν. Το Καζάκ είναι μια μικρή πόλη του Αζερμπαϊτζάν. Και πάλι, όμως, τα χαλιά Καζάκ δεν φτιάχνονται εκεί! Σας μπερδέψαμε; Πάμε να τα ξεκαθαρίσουμε!

Λοιπόν, τα χαλιά Καζάκ προέρχονται από τα βουνά του Καυκάσου και τα σχέδιά τους είναι εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά χαλιά της Ρωσίας και της Καυκασίας. Φτιάχνονται κυρίως στην Αρμενία, στο Αφγανιστάν, αλλά πλέον και στο Πακιστάν, όπου κατασκευάζονται σήμερα τα περισσότερα χειροποίητα χαλιά Ανατολής. Οι τεχνίτες ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής και εμπνέονται από τα παραδοσιακά σχέδια.

Η τεχνοτροπία των χαλιών Καζάκ φαίνεται να επινοήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ από τους Αρμένιους, που θεωρούνται οι πρώτοι που κατασκεύασαν αυτά που ονομάζουμε «χαλιά Ανατολής»! Η τέχνη των Αρμενίων μετρά περισσότερα από 1.900 χρόνια!

Τα χαλιά αυτά, αρχικά τοποθετούνταν σε δάπεδα ή στολίζονταν σε τοίχους πολυτελών χώρων, όπως πλούσια σπίτια και παλάτια, ως σύμβολα πλούτου, αλλά και σε χώρους λατρείας, όπως εκκλησίες. Επίσης, ήταν αυτά τα χαλιά που συνήθως στόλιζαν το θρόνο ενός βασιλιά. Γιατί, όμως είχαν τόσο σπουδαία θέση τα Καζάκ;

Πρώτον, επειδή τότε υφαίνονταν με κλωστές από χρυσό και ασήμι! Φανταστείτε τι σύμβολο πλούτου και κοινωνικής θέσης ήταν!

Δεύτερον, επειδή η αισθητική τους είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Τα χρώματά τους είναι πολύ έντονα και τα σχέδιά τους μεγαλύτερα και ανάγλυφα!

Τα μοτίβα τους είναι γεωμετρικά. Μπορεί να αναπαριστούν λουλούδια, ζώα ή συνθέσεις διαφόρων σχημάτων, πάντα όμως σχεδιασμένα με ευθείες γραμμές. Οι χρωματικοί τόνοι που θα συναντήσουμε στα χαλιά Καζάκ είναι του κόκκινου, του μπλε και του κίτρινου ή χρυσού.

Φυσικά, τα σχέδια και τα μεγέθη τους διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Σε άλλα μέρη τα παραδοσιακά μοτίβα είναι πιο περίτεχνα, ενώ σε άλλα πιο απλά. Τα χρώματα επίσης έχουν διαφορές. Μπορεί να συναντήσουμε, για παράδειγμα, το καφέ ή το ιβουάρ, εκτός από τα χρώματα που αναφέραμε παραπάνω, ή και πιο σκούρες αποχρώσεις, όπως τα χαλιά από την περιοχή Εχμιατζίν.

Η ποιότητα των χαλιών Καζάκ είναι εξαιρετική. Χαρακτηρίζονται από την ανθεκτικότητα και την αντοχή τους, γι’ αυτό και επιλέγονται για χώρους που χρησιμοποιούνται καθημερινά. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι το χαμηλό, πυκνό και γυαλιστερό πέλος από μαλλί. Αυτό τα κάνει κατάλληλα για παραμένουν στρωμένα περισσότερο καιρό από ένα παχύ χαλί που ίσως μας φαίνεται υπερβολικά ζεστό όταν ο καιρός ανοίγει.

Πώς τα διατηρούμε σαν καινούργια:
  • Δεν υπάρχει κανένα χαλί, όσο ανθεκτικό κι αν είναι, που να μην χρειάζεται προσεκτική φροντίδα για να παραμείνει όμορφο για πολλά χρόνια. Όλα τα χαλιά – χειροποίητα και μη – χρειάζονται σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα μία φορά την εβδομάδα για να απομακρύνεται η σκόνη. Διαβάστε εδώ γιατί η σκόνη είναι εχθρός των χαλιών.

Αν πρόκειται για δύσκολη περίπτωση, εμπιστευτείτε τα εξειδικευμένα ταπητοκαθαριστήριά μας για να είστε σίγουροι ότι τα χαλιά σας θα παραμείνουν σαν καινούργια. Ρωτήστε μας για περισσότερες λεπτομέρειες: 210 7654000.

Διαβάστε επίσης για τα χαλιά: KILIM / KHAL MOHAMMADI / NOMAD / BUKHARA.

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 31 Μαρτίου 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ