Γνωρίστε τα χαλιά Nomad

Από πού προέρχονται:

Νομαδικά χαλιά (Nomad) ονομάζουμε τα αυθεντικά χειροποίητα χαλιά που κατασκευάζονται με παραδοσιακές τεχνικές στα υψίπεδα της κεντρικής Ασίας, από νομάδες που προέρχονται από το Ιράν και το Αφγανιστάν. Στα μέρη της Ανατολίας βρίσκονται οι καλύτεροι τεχνίτες της υφαντουργίας και οι δημιουργίες τους είναι πραγματικά πανέμορφες και μοναδικές.

Πώς φτιάχνονται:

Τα χαλιά Nomad φτιάχνονται από αγνά φυσικά υλικά, δηλαδή μαλλί και χρώματα που προέρχονται από φυτά. Δεδομένου ότι οι τεχνίτες χρησιμοποιούν μόνο παραδοσιακές τεχνικές και διαθέτουν ελάχιστα μέσα για την επεξεργασία και την κατασκευή χαλιών, οι δημιουργίες τους έχουν ασυνήθιστες διαστάσεις και πολύ συχνά ανομοιομορφίες, ακόμα και λάθη. Μπορεί να δούμε, για παράδειγμα, διαφορές στις αποχρώσεις ενός χρώματος πάνω στο ίδιο χαλί, ελαττώματα στο πέλος και στα σχέδια κ.α.

Είναι αυτά τα ελαττώματα, όμως, που τα κάνουν μοναδικά και αυθεντικά!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους:

Τα χαλιά Nomad είναι πραγματικά λαϊκά έργα τέχνης. Τα σχέδιά τους, συνήθως γεωμετρικά, είναι φτιαγμένα με φαντασία και αντικατοπτρίζουν την παράδοση και τα πολιτιστικά στοιχεία της κάθε περιοχής. Τα πολυγωνικά μοτίβα που συναντάμε συχνά σε αυτά τα χαλιά προέρχονται από το Αφγανιστάν. Χαρακτηριστικό είναι και το σχέδιο που ονομάζεται «πάτημα του ελέφαντα».

Έχουν έντονα, λαμπερά χρώματα που μόνο οι φυτικές βαφές μπορούν να δώσουν. Μπορντό, κόκκινο και μπλε είναι τα συνηθέστερα, ενώ σπανιότερα συναντάμε και μπεζ αποχρώσεις. Δευτερεύοντα χρώματα είναι συνήθως τα πορτοκαλί, χρυσό, πράσινο, αλλά και λευκό.

0265 Nomad
Χαλί Nomad από τη συλλογή μας.
Τι πρέπει να προσέξουμε στη φροντίδα τους:

Τα νομαδικά χαλιά είναι αρκετά ευαίσθητα λόγω των υλικών από τα οποία κατασκευάζονται. Τα φυτικά χρώματα είναι μεν υπέροχα αλλά είναι και ασταθή, που σημαίνει ότι το πολύ νερό μπορεί να τα αποσταθεροποιήσει. Μάλιστα, καθώς ξεβάφουν μπορεί να ανακατευτούν με τα διπλανά τους, «μουτζουρώνοντας» τα σχέδια.

Το νερό προκαλεί πρόβλημα και στα στημόνια, τη βάση δηλαδή του χαλιού, επειδή είναι φτιαγμένα από μαλλί. Όπως ξέρουμε, το μαλλί «μπαίνει» με το πλύσιμο, άρα αν το νερό πέσει ανομοιόμορφα πάνω του, άλλα στημόνια θα «μπουν» περισσότερο και άλλα λιγότερο. Όταν το χαλί στεγνώσει δεν θα στρώνει πια στο έδαφος γιατί σε άλλα σημεία θα είναι μεγαλύτερο και σε άλλα μικρότερο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν το χαλί απορροφήσει υγρασία από τον χώρο. Το καλό νέο είναι ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιδιορθωθούν από έμπειρους τεχνίτες και είναι κάτι που αναλαμβάνουμε στα ταπητοκαθαριστήρια Ρεϊζίδης.

Πώς τα διατηρούμε σαν καινούργια:
  • Όλα τα χαλιά, χειροποίητα και μη, χρειάζονται σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα κάθε εβδομάδα. Αυτός είναι ο πρώτος και σημαντικότερος κανόνας που πρέπει να θυμόμαστε.
  • Αν συμβεί κάποιος λεκές, καθαρίζουμε με λίγο χλιαρό νερό και σαπούνι κατάλληλο για μάλλινα ρούχα – ή πιάτων αν ο λεκές είναι λιπαρός, και ένα μαλακό πανάκι. Αν δεν βγαίνει δεν επιμένουμε γιατί, όπως είπαμε, το πολύ νερό μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Η καλύτερη λύση είναι να επικοινωνήσουμε με ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο για τον καθαρισμό του.
  • Το ίδιο κάνουμε και με το ετήσιο πλύσιμο, αλλά και με τη φύλαξη γιατί ένας χώρος με υγρασία μπορεί να βλάψει το χαλί μας.

Δείτε τα χαλιά Nomad της συλλογής μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή χειροποίητων χαλιών μας, αλλά και την επισκευή και τον καθαρισμό χαλιών από τα ταπητοκαθαριστήρια Ρεϊζίδης, καλέστε μας: 210 7650204-5.

Διαβάστε επίσης για τα χαλιά: KILIM / KHAL MOHAMMADI / KAZAK / BUKHARA.

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 22 Σεπτεμβρίου 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ