Γνωρίστε τα χαλιά Khal Mohammadi

Μια από τις γνωστότερες χώρες που παράγουν μοναδικά χειροποίητα χαλιά είναι το Αφγανιστάν. Ο τύπος χαλιών Khal Mohammadi είναι από τους δημοφιλέστερους που φτιάχνονται εκεί, στο βόρειο τμήμα της χώρας και κυρίως γύρω από την πόλη Kunduz, από Τουρκομάνους τεχνίτες.

Το όνομα Khal Mohammadi προέρχεται όχι από τον τόπο παραγωγής, που είναι το πιο σύνηθες, αλλά από τον τεχνίτη που δημιούργησε το σχέδιο και τους υπέροχους βαθείς κόκκινους χρωματισμούς αυτού του τύπου χαλιών. Συνήθως το κόκκινο χρησιμοποιείται ως φόντο και τα μοτίβα σχεδιάζονται με σκούρο μπλε, μαύρο, μπεζ και ώχρα. Μπορεί να συναντήσουμε, όμως, και κόκκινα μοτίβα πάνω σε μπεζ φόντο.

Όταν μιλάμε για σχέδιο, βέβαια, δεν εννοούμε ότι όλα τα χαλιά Khal Mohammadi είναι ίδια. Αντιθέτως, μιλάμε για μια «φόρμα» στην οποία συνδυάζονται ποικίλα μοτίβα σε επαναλαμβανόμενες στήλες. Τα μοτίβα αυτά είναι εμπνευσμένα από την τουρκμενική παράδοση και τη φύση. Συνήθως είναι καμπυλόγραμμα φλοράλ σχέδια στα χρώματα που αναφέραμε παραπάνω.

Πέρα από τα μοναδικά χρώματά τους, αυτό που κάνει τα χαλιά Khal Mohammadi τόσο φημισμένα είναι η υψηλή ποιότητα της κατασκευής τους, η ανθεκτικότητά τους, η προσοχή των τεχνιτών τους στη λεπτομέρεια ώστε να είναι όσο πιο τέλεια γίνεται, αλλά και το εντυπωσιακό φινίρισμά τους. Πρόκειται για ιδιαίτερα ζεστά και φιλόξενα χαλιά, φτιαγμένα από 100% μαλλί.

Αν έχετε ένα Khal Mohammadi στο σπίτι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό κειμήλιο, που θα μείνει στην οικογένειά σας για πάρα πολλά χρόνια, αρκεί να το συντηρήσετε σωστά!

Πώς διατηρούμε σαν καινούργιο ένα χειροποίητο μάλλινο χαλί;
  • Σκουπίζουμε συχνά με την ηλεκτρική σκούπα, οπωσδήποτε μία φορά την εβδομάδα, για να απομακρύνουμε τη σκόνη.
  • Σε περίπτωση που πέσει πάνω του κάτι λιπαρό, π.χ. σάλτσα, καθαρίζουμε με ένα μαλακό πανάκι που έχουμε βρέξει με νερό και λίγο σαπούνι για τα πιάτα. Αν ο λεκές δεν είναι λιπαρός μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι για τα μάλλινα.
  • Φροντίζουμε να είναι πάντα μακριά από υγρασία: να στεγνώνει πάρα πολύ καλά μετά το πλύσιμο ή σε περίπτωση που βραχεί και να μην υπάρχει υγρασία στον χώρο που το αποθηκεύουμε.
  • Δεν πλένουμε ποτέ με κοινά απορρυπαντικά και πολύ νερό.
  • Το καλύτερο είναι να εμπιστευόμαστε τον καθαρισμό των χειροποίητων χαλιών μας σε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο, ώστε να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.

Δείτε τη συλλογή μας από χειροποίητα χαλιά Khal Mohammadi.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή χειροποίητων χαλιών μας, αλλά και την επισκευή και τον καθαρισμό χαλιών από τα ταπητοκαθαριστήρια Ρεϊζίδης, καλέστε μας: 210 7650204-5.

Διαβάστε επίσης για τα χαλιά: KILIM / NOMAD / KAZAK / BUKHARA.

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 15 Νοεμβρίου 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ