Χαλιά Bukhara (Μπουχάρα): όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Συχνά οι τύποι χειροποίητων χαλιών οφείλουν το όνομά τους στην πόλη στην οποία παραδοσιακά κατασκευάζονταν. Η ιστορία των χαλιών Μπουχάρα, όμως, είναι λίγο διαφορετική. Παρότι η Μπουχάρα (Bukhara) είναι μια πόλη του Ουζμπεκιστάν, τα χαλιά αυτού του τύπου προέρχονται από διάφορες τουρκμενικές νομαδικές φυλές, οι οποίες, ως νομαδικές, δεν κατοικούσαν μόνιμα στην περιοχή. Όμως η πόλη αυτή κατείχε εξέχουσα θέση για το Ισλάμ και ήταν κέντρο εμπορίου στις αρχές του Μεσαίωνα. Από εκεί, κάποια από τα χαλιά των τουρκμενικών φυλών κατέληγαν στην Ευρώπη μέσω εμπορικών συναλλαγών. Για τον λόγο αυτό, πήραν το όνομά τους από τη συγκεκριμένη πόλη.

Σήμερα, τα χαλιά Μπουχάρα παράγονται μαζικά στο Πακιστάν και το Ιράν, διατηρώντας μεν τα παραδοσιακά σχέδια και χαρακτηριστικά τους, αλλά χωρίς να έχουν πραγματικά σχέση με τα αυθεντικά τουρκμενικά χαλιά.

Ποιες διαφορές έχουν; 

Μια αυθεντική Μπουχάρα είναι φτιαγμένη με τον παραδοσιακό τρόπο και τοπικές φυσικές πρώτες ύλες: μαλλί από τα πρόβατα της φυλής και φυσικές βαφές, συνήθως φυτικές. Τα σχέδια, κυρίως με γεωμετρικά μοτίβα, ήταν διαφορετικά από φυλή σε φυλή και μοναδικά, αφού φτιάχνονταν με παραδοσιακές τεχνικές. Το μέγεθος των χαλιών δεν μπορούσε να είναι υπερβολικά μεγάλο γιατί περιοριζόταν από το μέγεθος του φορητού αργαλειού. Επίσης, υπήρχαν διαφορές στις πρώτες ύλες, ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρισκόταν η φυλή εκείνη την περίοδο.

Αντίθετα, σήμερα τα χαλιά αυτά παράγονται μαζικά στα εργαστήρια των πόλεων, στο Πακιστάν και το Ιράν, και πωλούνται ως τουρκμενικά. Οι βαφές δεν είναι πάντα φυσικές, αλλά όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται οι συνθετικές. Συχνά χρησιμοποιείται και το βαμβάκι μαζί με το μαλλί. Η μοναδικότητα έχει δώσει τη θέση της στη μαζικότητα της παραγωγής. Τα μεγάλα μεγέθη χαλιών είναι πολύ πιο κοινά, δεδομένου ότι οι αργαλειοί δεν είναι πλέον φορητοί. Τα σχέδια και τα χρώματα είναι περισσότερα και δεν έχουν σχέση με την παράδοση μιας συγκεκριμένης φυλής. Το πιο χαρακτηριστικό σχέδιο στις Μπουχάρες σήμερα είναι αυτό που προέρχεται από τη φυλή Tekke, που συνήθως έχει κόκκινο χρώμα στο φόντο.

Πώς φροντίζουμε τα χαλιά Μπουχάρα;

• Τόσο τα αυθεντικά παραδοσιακά χαλιά των τουρκμενικών φυλών όσο και τα σύγχρονα χειροποίητα χαλιά, είναι πολύ ανθεκτικά και αντέχουν για πάρα πολλά χρόνια. Είναι σημαντικό, όμως, να τα φροντίζουμε προσεκτικά για να παραμείνουν σαν καινούργια και να μην χάσουν την ομορφιά και την αξία τους.

• Το καθάρισμα με την ηλεκτρική σκούπα μια φορά την εβδομάδα έχει τεράστια σημασία γιατί η συσσωρευμένη σκόνη μπορεί να αλλοιώσει τα χρώματα του χαλιού. Άλλωστε, δεν είναι καλό για την υγεία μας να υπάρχει σκόνη μέσα στο σπίτι μας. Σε περίπτωση τοπικού λεκέ, καθαρίζουμε την περιοχή με ένα μαλακό ύφασμα και σκέτο νερό. Αν ο λεκές είναι λιπαρός μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα διάλυμα από χλιαρό νερό και σαπούνι για τα πιάτα. Αν δεν είναι λιπαρός αλλά θέλουμε να βάλουμε σαπούνι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό για τα μάλλινα ρούχα.

• Το πλύσιμο των χαλιών αυτών δεν πρέπει να γίνεται με κοινά καθαριστικά. Είναι προτιμότερο να γίνεται επαγγελματικός καθαρισμός μία φορά το χρόνο, σε εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο με εμπειρία στον καθαρισμό χειροποίητων χαλιών. Έτσι, θα αποφύγετε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το πλύσιμο στο σπίτι, όπως η υγρασία, το ξεθώριασμα, το κατσάρωμα κ.α.

• Η αποθήκευση των χαλιών είναι εξίσου σημαντική γιατί πρέπει να μην έχει μείνει κανένα ίχνος υγρασίας – αλλιώς θα δημιουργηθεί μούχλα και άσχημη μυρωδιά – και κανένα ίχνος λιπαρού λεκέ – γιατί αυτό προσελκύει τον σκόρο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή χειροποίητων χαλιών μας, αλλά και την επισκευή και τον καθαρισμό χαλιών από τα ταπητοκαθαριστήρια Ρεϊζίδης, καλέστε μας: 210 7650204-5.

Διαβάστε επίσης για τα χαλιά: KILIM / KHAL MOHAMMADI / NOMAD / KAZAK.

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 23 Μαρτίου 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ