Οι συμβολισμοί των χαλιών Kilim

Τα γνωστά σε εμάς ως «κιλίμια» είναι τα παραδοσιακά υφαντά χαλιά Kilim. Κατασκευάζονται από νομάδες που κατάγονται από περιοχές της πρώην Περσικής Αυτοκρατορίας: του σημερινού Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν και περιοχών της ανατολικής Τουρκίας. Η χρήση των υφαντών χαλιών Kilim ήταν αρχικά διακοσμητική ή ως χαλιά προσευχής.

Τα χρώματα που συναντάμε συνήθως στα αυθεντικά, παραδοσιακά κιλίμια, που είναι γνωστά για τις όμορφες φυσικές αποχρώσεις τους, είναι το κίτρινο-καφέ, το μπλε, το πράσινο και το κόκκινο. Τα υλικά τους είναι το μαλλί και κάποιες φορές το βαμβάκι, το οποίο μπορεί να συναντήσουμε στο εσωτερικό στρώμα. Το νήμα που χρησιμοποιείται στο επάνω μέρος τους και με αυτό δημιουργούνται τα σχέδιά τους είναι πάντα από μαλλί.

Τα μοτίβα των χαλιών Kilim έχουν συχνά διαγώνια διάταξη. Δεν πρόκειται απλώς για μια αισθητική επιλογή. Η διαγώνια ύφανση βοηθά κυρίως ώστε να κρατηθεί δυνατή και συμπαγής η δομή του χαλιού. Αυτή η ανάγκη τελικά οδήγησε στη δημιουργία ευφάνταστων και τολμηρών γεωμετρικών μοτίβων!

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, σχετικά με αυτά τα μοτίβα είναι ότι έχουν συγκεκριμένους συμβολισμούς, κάτι που με τα χρόνια συνέδεσε τα χαλιά Kilim ακόμα και με θρύλους, βαθύτερες ερμηνείες και κρυφές σημασίες! Τα μοτίβα τους πράγματι αποτελούνται από σύμβολα που χρησιμοποιούνταν στην επικοινωνία, την ενημέρωση και τη μετάδοση ιδεών. Αυτό σημαίνει ότι ίσως είχαν σημαντικότερο ρόλο εκτός από πρακτικό ή διακοσμητικό στη ζωή των ανθρώπων. Πάντως, η πάροδος του χρόνου τα έκανε ακόμα πιο μυστηριώδη, με τα σύμβολα και τα σημάδια τους να αποκτούν μεγαλύτερη σημασία στον κόσμο του εσωτερικού συμβολισμού.

Μέσα από τα σχέδια που ύφαιναν στα χαλιά τους οι άνθρωποι αυτοί εξέφραζαν τις επιθυμίες, τις προκαταλήψεις, τους φόβους, τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους . Ένα από τα μοτίβα που συναντάμε συχνά στα παραδοσιακά κιλίμια είναι η “elibelinde”, μια γυναικεία μορφή που αναπαριστά τη μητρότητα και τη γονιμότητα. Ο φόβος για τους λύκους και η επιθυμία για προστασία του κοπαδιού και της οικογένειας εκφράζεται με ένα μοτίβο που παρουσιάζει το στόμα ή το πόδι του λύκου. Αντίστοιχα και για τον σκορπιό. Οι γυναίκες ύφαιναν μοτίβα που δήλωναν την επιθυμία τους να παντρευτούν ή τις προσδοκίες τους από τον γάμο τους.

Για το γνωστό μας «μάτι» υπάρχουν διαφορετικά σύμβολα που εξασφαλίζουν την προστασία της οικογένειας: ένας σταυρός που το χωρίζει σε τέσσερα κομμάτια ή ένα άγκιστρο ή ένα ανθρώπινο μάτι ή άλλα σύμβολα – φυλαχτά. Η επιθυμία για γονιμότητα εκφράζεται και με το μοτίβο του τρεχούμενου νερού. Το πουλί και το αστέρι ή η σφραγίδα του Σολομώντα δηλώνουν την επιθυμία για καλοτυχία και ευτυχία, ενώ το σύμβολο του Γιν / Γιανγκ, που προέρχεται από πολιτισμούς της Ανατολής, δείχνει την επιθυμία για αγάπη και καλή συνύπαρξη.

Κάθε κιλίμι, λοιπόν, είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό χαλί! Μπορείτε να το επιλέξετε με βάση τα δικά σας αγαπημένα μοτίβα ή τον συμβολισμό που σας εκφράζει περισσότερο. Σίγουρα, πάντως, η επαφή μαζί τους είναι από μόνη της μια εισαγωγή σε έναν κόσμο αρχαίων παραδόσεων και συμβολισμών.

Δείτε τα χαλιά Kilim της συλλογής μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή χειροποίητων χαλιών μας, αλλά και την επισκευή και τον καθαρισμό χαλιών από τα ταπητοκαθαριστήρια Ρεϊζίδης, καλέστε μας: 210 7650204-5.

Διαβάστε επίσης για τα χαλιά: KHAL MOHAMMADI / NOMAD / KAZAK / BUKHARA.

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 26 Ιανουαρίου 2023
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ