Στρώσιμο Χαλιών: 4 βήματα για να το κάνουμε σωστά.

Πλησιάζει η στιγμή που θα στρώσουμε χαλιά, μιας και παραδοσιακά αυτό γίνεται στις 26 Οκτωβρίου, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, αλλά και γιατί το κρύο έπιασε απότομα και ήδη κατεβάσαμε, ή κατεβάζουμε σταδιακά, τα χειμωνιάτικα. Υπάρχει και γι’ αυτή τη δουλειά μια διαδικασία για να γίνει σωστά, την οποία έχουμε οργανώσει σε τέσσερα βήματα.

Βήμα 1: Καθαρίζουμε.

Ναι, είναι η ώρα για την οποία κανείς ποτέ δεν ανυπομονεί: η ώρα της γενικής! Τα βασικά που πρέπει να γίνουν πριν το στρώσιμο των χαλιών είναι το ξεσκόνισμα των επίπλων και των διακοσμητικών (και τα πάνω-πάνω!) και η μετακίνηση των επίπλων για να γίνει ένα καλό σκούπισμα και σφουγγάρισμα. Αφήνουμε το δάπεδο να στεγνώσει πολύ καλά και μόνο τότε περνάμε στο επόμενο βήμα.

Βήμα 2: Στρώνουμε αντιολισθητικό πλέγμα.

Αν δεν το γνωρίζετε ήδη, πρόκειται για ένα πλέγμα που πωλείται σε καταστήματα ειδών σπιτιού και στρώνεται κάτω από τα χαλιά. Ο ρόλος του είναι να τα κρατάει σταθερά στη θέση τους ώστε να μην γλιστράμε και να μην σκοντάφτουμε. Επιπλέον, προσφέρουν πιο μαλακό πάτημα και προστατεύουν δάπεδο και χαλί από την μεταξύ τους τριβή. Οπότε, αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε, είναι η ώρα να το στρώσουμε.

Βήμα 3: Προστατεύουμε από τις φθορές που προκαλούν τα έπιπλα.

Αν ένα βαρύ έπιπλο πατάει πάνω στο χαλί όλο τον χειμώνα, λογικά θα του αφήσει σημάδι. Συνήθως φεύγει με το πλύσιμο αλλά εξαρτάται από το πόσο έντονο είναι. Για να μην δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα είναι καλό να μην βάζουμε το χαλί πάντα στην ίδια θέση, δηλαδή να του αλλάζουμε πλευρά κάθε χρόνο, εφόσον είναι εφικτό. Κάτω από τα έπιπλα, στα σημεία που ακουμπούν πάνω στο χαλί, μπορούμε να βάλουμε ειδικά πατάκια για να μειώσουμε όσο γίνεται τη φθορά.

Βήμα 4: Στρώνουμε και σκουπίζουμε τα χαλιά.

Ήρθε η ώρα να στρώσουμε τα χαλιά μας. Εάν έχει γίνει επαγγελματικός καθαρισμός έχουμε τελειώσει τη διαδικασία και μπορούμε να τοποθετήσουμε τα έπιπλα στη θέση τους. Εάν δεν έγινε φέτος, θα πρέπει να τα σκουπίσουμε σχολαστικά με την ηλεκτρική σκούπα ώστε να απομακρυνθεί η σκόνη που συνήθως κρύβεται βαθιά στο πέλος, ακόμα και αν τα πλύναμε στο σπίτι πριν την αποθήκευσή τους.

Το σπίτι μας είναι έτοιμο! Καλό χειμώνα!

Διαβάστε στο blog μας:
Οδηγός αγοράς χαλιού
Γιατί ξεθωριάζουν τα χαλιά; Πώς θα το αποφύγουμε και πώς διορθώνεται;
Επισκευή χειροποίητου χαλιού: φθαρμένα ρέλια και κρόσσια

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 18 Οκτωβρίου 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ