Επισκευή χειροποίητου χαλιού: φθαρμένα ρέλια και κρόσσια

Αν τα κρόσσια και τα ρέλια των χαλιών σας έχουν φθαρεί, υπάρχει τρόπος να επισκευαστούν και να γίνουν πραγματικά σαν καινούργια!

Αλλά γιατί υπάρχουν τα ρέλια και τα κρόσσια στα χαλιά;
Καταρχάς, ας τα ξεχωρίσουμε:
Τα κρόσσια είναι οι «κλωστές» που εξέχουν στις δύο αντικριστές πλευρές του χαλιού, συνήθως τις κοντύτερες. Μπορεί να μοιάζουν διακοσμητικό στοιχείο αλλά στην πραγματικότητα είναι δομικό στοιχείο του χαλιού. Είναι, δηλαδή, τα νήματα, τα στημόνια όπως λέγονται, πάνω στα οποία έχει υφανθεί το χαλί. Τα νήματα αυτά τοποθετούνται στην αρχή τεντωμένα κατά μήκος του αργαλειού και εκεί ξεκινά ο τεχνίτης να πλέκει τους κόμπους, δημιουργώντας σιγά σιγά το χαλί με το σχέδιό του. Τα στημόνια στο τέλος αφήνονται να εξέχουν στις δύο πλευρές και έτσι δημιουργούνται τα κρόσσια.

Το υλικό τους μπορεί να είναι το βαμβάκι, το μαλλί ή το μετάξι και από εκεί μπορούμε να προσδιορίσουμε την ποιότητα και την ανθεκτικότητα του χαλιού. Όσο καλύτερο είναι το υλικό πάνω στο οποίο έχει υφανθεί το χαλί, τόσο πιο ανθεκτικό είναι. Το μετάξι είναι το ποιοτικότερο υλικό, το βαμβάκι είναι το δεύτερο ανθεκτικότερο, ενώ το μαλλί έρχεται τρίτο στη σειρά.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, υπάρχουν κρόσια που είναι σαν θηλιές και άλλα που είναι ευθείες κομμένες στην άκρη κλωστές. Τα δεύτερα δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά επειδή οι κλωστές ξετυλίγονται και σιγά σιγά χαλάει η νηματοποίησή τους. Οι θηλιές είναι πιο ανθεκτικές επειδή δεν ξετυλίγονται.

Ας δούμε τώρα τι ακριβώς είναι τα ρέλια.
Στις δύο άλλες πλευρές του χαλιού, αυτές που δεν έχουν κρόσσια και είναι συνήθως οι πιο μακριές, η πλέξη του χαλιού «κλείνει» με έναν άλλο τρόπο. Το ράψιμο αυτό, που δίνει ένα όμορφο τελείωμα στις άκρες, λέγεται ρέλι. Χρησιμεύει όχι μόνο για ομορφιά αλλά και για να μην χαλάσει η πλέξη του χαλιού.

Τα δύο αυτά πολύ χρήσιμα και όμορφα στοιχεία ενός χαλιού είναι και τα πιο ευαίσθητα, επειδή είναι και τα πιο εκτεθειμένα. Βλέπουμε συχνά πανέμορφα χαλιά να φαίνονται φθαρμένα απλά και μόνο επειδή έχουν φθαρεί τα ρέλια και τα κρόσσια.

Τα καλά νέα είναι ότι και τα δύο επισκευάζονται και το αποτέλεσμα είναι τόσο όμορφο που κάνει τα χαλιά να μοιάζουν σαν καινούργια!

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι επισκευής για τα κρόσσια. Ο οικονομικότερος τρόπος είναι να τοποθετηθούν έτοιμα κρόσσια, μια απομίμηση δηλαδή κροσσιών. Ο καλύτερος τρόπος, που απαιτεί πολλή δουλειά αλλά δίνει αυθεντικό αποτέλεσμα, είναι η πλέξη νέων νημάτων πάνω στα παλιά, ένα προς ένα. Αυτός ο τρόπος αποκαθιστά πλήρως το χαλί και την αξία του.

Τα ρέλια, από την άλλη, μπορούν να επισκευαστούν με έναν μόνο τρόπο, που είναι η ραφή με νήμα από την αρχή. Αυτό που δυσκολεύει τη συγκεκριμένη εργασία είναι ότι πρέπει να βρεθεί η ακριβής απόχρωση για να ταιριάζει τέλεια με το αρχικό χρώμα. Για να επιτευχθεί αυτό, ο τεχνίτης βάφει το νήμα δοκιμάζοντας διάφορες αποχρώσεις μέχρι να βρει αυτή που ταιριάζει ακριβώς με τα αρχικά ρέλια.

Για την επισκευή των χαλιών σας, χειροποίητων ή μηχανοποίητων, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 7650204-5. Οι έμπειροι τεχνίτες μας θα αναλάβουν την αποκατάστασή τους για να γίνουν σαν καινούργια!

Διαβάστε στο blog μας:
Γιατί ξεθωριάζουν τα χαλιά; Πώς θα το αποφύγουμε και πώς διορθώνεται;
Αποκατάσταση χρωμάτων χειροποίητου χαλιού
Πλύσιμο χαλιών στο σπίτι: 8 συχνά λάθη και πώς τα αποφεύγουμε.

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 29 Απριλίου 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ