Αποκατάσταση χρωμάτων χειροποίητου χαλιού

Τα περισσότερα χειροποίητα χαλιά, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, οφείλουν τα υπέροχα χρώματά τους σε φυτικές βαφές και είναι βαμμένα με παραδοσιακές τεχνικές.

Τα χρώματα αυτά, όπως και τα ίδια τα χαλιά, αντέχουν πάρα πολλά χρόνια με σωστή συντήρηση, έχουν όμως έναν σημαντικό εχθρό: την υγρασία. Όταν βρεθούν για καιρό σε περιβάλλον με υψηλά επίπεδα υγρασίας, τα χρώματα αποσταθεροποιούνται, με αποτέλεσμα να ξεβάφουν και να αναμειγνύονται μεταξύ τους. Έτσι, τα σκούρα χρώματα διαχέονται στα πιο ανοιχτά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα αν πλύνουμε σκούρα ρούχα μαζί με ανοιχτόχρωμα.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε δύο χειροποίητα χαλιά Nain. Το πρώτο ξέβαψε ύστερα από πλημμύρα και το δεύτερο ύστερα από πλύσιμο στο σπίτι. Και στα δύο καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τα χρώματα ώστε να μοιάζουν πραγματικά σαν καινούργια.

Η αποκατάσταση των χρωμάτων επιτυγχάνεται με μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία που γίνεται πόντο-πόντο σε όλο το χαλί. Όπως είναι λογικό, το κόστος για μια τέτοια εργασία είναι αρκετά υψηλό. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι από ικανοποιητικό μέχρι και άψογο, ανάλογα βέβαια με την έκταση του προβλήματος, το υλικό κατασκευής, ακόμα και το χρώμα του χαλιού.

Μπορείτε να μας ρωτήσετε τα πάντα σχετικά με την επισκευή των χειροποίητων χαλιών σας στα τηλέφωνα 210 7650204-5. Θα χαρούμε να λύσουμε όλες τις απορίες σας!

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 7 Σεπτεμβρίου 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ