Πλύσιμο χαλιών στο σπίτι: 8 συχνά λάθη και πώς τα αποφεύγουμε.

Καταρχάς, ας ξεκαθαρίσουμε το κάθε πότε και γιατί πρέπει να πλένονται τα χαλιά. Πέρα από το οπτικό αποτέλεσμα, να φαίνονται δηλαδή τα χαλιά καθαρά, υπάρχουν περισσότεροι λόγοι που το πλύσιμο είναι απαραίτητο. Μπορεί ένα χαλί να μην έχει κάποιο εμφανή λεκέ αλλά να υπάρχουν αόρατοι λεκέδες που προκαλούν δυσοσμία και προσελκύουν έντομα όπως ο σκόρος. Επίσης, όσο κι αν σκουπίσουμε με την ηλεκτρική σκούπα ή τινάξουμε τα χαλιά, πάντα μένει μια ποσότητα σκόνης βαθιά μέσα στο πέλος. Διαβάστε εδώ τι προκαλεί στα χαλιά η σκόνη και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Τέλος, υπάρχουν και τα μικρόβια που μαζεύονται στα χαλιά από τα παπούτσια μας, άρα το πλύσιμο είναι και θέμα υγιεινής.

Επομένως, ο τακτικός καθαρισμός είναι απαραίτητος ώστε τα χαλιά να διατηρηθούν όμορφα και καθαρά σαν καινούργια.

Συνηθίζεται να πλένουμε τα χαλιά μία φορά το χρόνο, πριν τα αποθηκεύσουμε για το καλοκαίρι, και υπάρχει λόγος γι’ αυτό: Αν τα χαλιά αποθηκευτούν χωρίς να καθαριστούν, τότε θα αποθηκευτούν και τα μικρόβια, η σκόνη, οι οσμές και οι λεκέδες. Όλα αυτά βλάπτουν τα χαλιά και προσελκύουν, όπως αναφέραμε, έντομα. Επίσης, οι λεκέδες είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν αν μείνουν στο χαλί πολύ καιρό.

Τι κάνουμε για όλα αυτά; Εμείς προτείνουμε τον επαγγελματικό βαθύ καθαρισμό, αν όχι κάθε χρόνο, τουλάχιστον κάθε δεύτερο χρόνο. Ο επαγγελματικός καθαρισμός παρατείνει το χρόνο ζωής των χαλιών από τη μια, αλλά συμβάλει και στη δική μας καλή υγεία από την άλλη, αν σκεφτούμε πως η σκόνη και τα μικρόβια που μαζεύονται σε ένα χαλί επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα στο σπίτι μας.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για επαγγελματικό καθαρισμό κάθε χρόνο, μπορούμε να πλύνουμε τα χαλιά στο σπίτι, προσέχοντας όμως να μην προκαλέσουμε φθορές στα χαλιά μας. Δείτε ποια είναι τα συχνότερα λάθη που πρέπει να προσέξετε:

1. Συσσώρευση σαπουνιού.
Πότε συμβαίνει: Όταν χρησιμοποιούμε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα σαπουνιού κατά το πλύσιμο ή/και όταν δεν ξεβγάζουμε καλά.
Τι προκαλεί: Το χαλί γίνεται σκληρό καθώς το σαπούνι στεγνώνει και συσσωρεύεται στο πέλος. Επειδή, μάλιστα, με το πλύσιμο στο σπίτι δεν μπορεί να γίνει βαθύς καθαρισμός, ειδικά σε χαλιά με πλούσιο πέλος, το σαπούνι μαζεύεται στη βάση του χαλιού μαζί με τα υπολείμματα σκόνης δημιουργώντας ένα σκληρό στρώμα που πολύ δύσκολα μπορεί να καθαριστεί, ακόμα και με επαγγελματικό καθαρισμό.
Πώς το αποφεύγουμε: Διαβάζουμε τις οδηγίες του ειδικού σαπουνιού για χαλιά και χρησιμοποιούμε ακριβώς την προτεινόμενη ποσότητα. Ξεβγάζουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να απομακρυνθεί όλο το σαπούνι.

2. Αποσταθεροποίηση των χρωμάτων και φθορές στην υφή.
Πότε συμβαίνει: Όταν τρίψουμε το χαλί, και ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ αλκαλικό σαπούνι.
Τι προκαλεί: Τα χρώματα του χαλιού μπορεί να ξεβάψουν και να αναμειχθούν μεταξύ τους, ενώ η υφή του μπορεί να χαλάσει από το τρίψιμο.
Πώς το αποφεύγουμε: Χρησιμοποιούμε ειδικό σαπούνι για χαλιά και πριν πλύνουμε ολόκληρο το χαλί δοκιμάζουμε σε μια μικρή επιφάνεια για να σιγουρευτούμε ότι δεν ξεβάφει τα χρώματα. Δεν τρίβουμε δυνατά το χαλί ώστε να μην δημιουργήσουμε φθορές στην υφή του.

3. «Κατσάρωμα» και ξέβαμμα από το νερό.
Πότε συμβαίνει: Όταν πέσει μεγάλη ποσότητα νερού πάνω στο χαλί, ειδικά αν είναι χειροποίητο.
Τι προκαλεί: Το «κατσάρωμα» είναι μια φθορά που δύσκολα διορθώνεται. Το νερό απορροφάται από τα στημόνια, τα οποία «μπαίνουν» στο πλύσιμο ανομοιόμορφα. Όταν το χαλί στεγνώσει χάνει τη φόρμα του και δεν στρώνει ίσια στο πάτωμα. Αυτό το πρόβλημα συμβαίνει συχνά στις τουρκμενικές μπουχάρες και τα χαλιά khal mohammadi, επειδή τα στημόνια τους είναι μάλλινα. Ένα άλλο πρόβλημα που προκαλεί το νερό, ειδικά στα νομαδικά χαλιά, είναι ότι οι φυτικές βαφές μπορεί να ξεβάψουν.
Πώς το αποφεύγουμε: Τα χειροποίητα χαλιά είναι καλύτερο να καθαρίζονται μόνο με επαγγελματικό καθαρισμό. Αν τα πλύνουμε στο σπίτι θα πρέπει να προσέξουμε να μην πέσει πολύ νερό πάνω τους και να πλυθούν ομοιόμορφα. Διαβάστε περισσότερα: Κατσάρωμα χαλιού: Τι είναι και πως διορθώνεται;

4. Μούχλα.
Πότε συμβαίνει: Όταν το χαλί δεν στεγνώσει γρήγορα – όπως συμβαίνει και με τα ρούχα μας αν δεν τα απλώσουμε αμέσως μόλις βγουν από το πλυντήριο –  ή όταν αποθηκευτεί πριν στεγνώσει εντελώς.
Τι προκαλεί: Αυτή την άσχημη μυρωδιά μούχλας, ακόμα και κηλίδες μούχλας πάνω στο χαλί.
Πώς το αποφεύγουμε: Απλώνοντας το χαλί αμέσως μετά το πλύσιμο σε σημείο που αερίζεται αλλά όχι απευθείας στον ήλιο.

5. Ξεθώριασμα από τον ήλιο.
Πότε συμβαίνει: Όταν απλώσουμε το χαλί σε σημείο με άμεση και παρατεταμένη ηλιοφάνεια.
Τι προκαλεί: Ξεθώριασμα των χρωμάτων, ειδικά των έντονων, όπως το κόκκινο και το μπλε.
Πώς το αποφεύγουμε: Απλώνοντας το χαλί σε σημείο προστατευμένο από την άμεση ακτινοβολία, για παράδειγμα κάτω από μια τέντα ή ένα σκίαστρο.
Διαβάστε περισσότερα: Αποκατάσταση χρωμάτων χειροποίητου χαλιού.

6. Κιτρίνισμα και σταθεροποίηση των λεκέδων.
Πότε συμβαίνει: Υπάρχει μια παραδοσιακή τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά και πολλές φορές έχει ένα καλό επιφανειακό αποτέλεσμα. Είναι ο καθαρισμός των χαλιών με νερό και λευκό ξύδι, που σαν αποτέλεσμα έχει να «σφίγγουν» τα χρώματα του χαλιού και να μην ξεβάφει.
Τι προκαλεί: Εκτός του ότι αυτή η πρακτική δεν καθαρίζει το χαλί σε βάθος, αν χρησιμοποιηθεί πάνω σε λεκέδες που έχουν χρώμα (π.χ. χυμό ή κρασί), οι λεκέδες θα σταθεροποιηθούν μια για πάντα και πολύ δύσκολα θα αφαιρεθούν. Τέλος, ξύδι + ήλιος = κιτρίνισμα! Γι’ αυτό και οι κοπέλες παλιά χρησιμοποιούσαν αυτή ακριβώς τη συνταγή για να ξανθύνουν τα μαλλιά τους!
Πώς το αποφεύγουμε: Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου το ξύδι πάνω στα χαλιά.

7. Θάμπωμα και συσσώρευση σκόνης.
Πότε συμβαίνει: Άλλη μια τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι παλιά και προτείνεται από κάποιους ακόμα και σήμερα είναι ο καθαρισμός με πετρέλαιο, βενζίνη και άλλους διαλύτες.
Τι προκαλεί: Η βενζίνη είναι, καταρχάς, πολύ εύφλεκτη και επικίνδυνη για την υγεία, και δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούμε στο σπίτι. Χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις λεκέδων από τους ειδικούς, σε καλά αεριζόμενο χώρο. Το πετρέλαιο φαίνεται να έχει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα στην αρχή γιατί κάνει το χαλί να λάμπει, αλλά στη συνέχεια μαγνητίζει τη σκόνη, που κολλάει πάνω στο πέλος του χαλιού και μένει εκεί θαμπώνοντας τα χρώματά του με τον καιρό.
Πώς το αποφεύγουμε: Απλώς δεν χρησιμοποιούμε διαλύτες πάνω στα χαλιά μας.

8. Αναποτελεσματικός καθαρισμός των shaggy χαλιών.
Πότε συμβαίνει: Όσο κι αν προσπαθήσουμε στο σπίτι είναι πάρα πολύ δύσκολο να πετύχουμε έναν καλό καθαρισμό στα shaggy χαλιά και τις φλοκάτες. Παλιά στα χωριά υπήρχαν οι νεροτριβές, όπου οι φλοκάτες καθαρίζονταν από την τριβή και την πίεση που προκαλούσε η κυκλική κίνηση του νερού. Ήταν δηλαδή κάτι σαν το σημερινό πλυντήριο! Χωρίς αυτή την τεχνική, όσο κι αν τινάξουμε αυτά τα χαλιά, μικρά σκουπιδάκια και σκόνη παραμένουν πάντα βαθιά ανάμεσα στις ίνες και το πέλος.
Τι προκαλεί: Κακή ποιότητα αέρα στο σπίτι, επιβάρυνση του αναπνευστικού και αλλεργίες, λόγω της συσσωρευμένης σκόνης. Επίσης, μπορεί να προκληθεί δυσοσμία από τους κρυμμένους λεκέδες.
Πώς το αποφεύγουμε: Ο επαγγελματικός καθαρισμός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού για αυτά τα χαλιά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καθαρισμό των χαλιών σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριό μας: 210 76 54 000.

 

Διαβάστε στο blog μας:
Επισκευή χειροποίητου χαλιού: φθαρμένα ρέλια και κρόσσια
Γνωρίστε τα χαλιά Kazak (Καζάκ)
Αποθήκευση των χαλιών στο σπίτι; Πώς θα το κάνετε σωστά.

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 17 Μαΐου 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ