Αποθήκευση των χαλιών στο σπίτι; Πώς θα το κάνετε σωστά.

Η φύλαξη των χαλιών στο σπίτι έχει κι αυτή τα μυστικά της! Ο σκοπός είναι τα χαλιά να προστατευτούν από τον σκόρο, να παραμείνουν στεγνά και καθαρά, και να διατηρήσουν το σχήμα τους, χωρίς τσακίσματα και φθορές στο πέλος. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε:

Photo by Blue Bird
1. Για την υγρασία:

Αποθήκες και πατάρια είναι τα συνηθέστερα σημεία φύλαξης των χαλιών. Πολύ συχνά, όμως, υπάρχει υγρασία εκεί, κι αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τα χαλιά. Η λύση είναι να προτιμήσουμε ένα σημείο όσο γίνεται χωρίς υγρασία. Ένας χώρος που αερίζεται και έχει φυσικό φως είναι η καλύτερη επιλογή.

2. Για τη σκόνη:

Τα χαλιά πρέπει πάντα να αποθηκεύονται μέσα σε ειδικές σακούλες που τα προστατεύουν μεν από τη σκόνη και έντομα όπως ο σκόρος, τα αφήνουν δε να «αναπνέουν».
Οι γιαγιάδες μας τύλιγαν τα χαλιά σε σεντόνια ή υφασμάτινες θήκες. Είναι μια καλή πρακτική γιατί αφήνει τα χαλιά να αερίζονται μέσα από το ύφασμα, χωρίς να περνάει σκόνη.
Στο εμπόριο υπάρχουν υφασμάτινες θήκες και νάιλον σακούλες, καλύτερα όμως να αποφεύγονται αυτές από χοντρό νάιλον γιατί εγκλωβίζουν τη ζέστη και την υγρασία.

3. Για τη φθορά του πέλους:

Η λύση είναι μία και πολύ απλή: αποθηκεύουμε πάντα τα χαλιά σε οριζόντια θέση, τυλιγμένα και όχι διπλωμένα. Η κάθετη θέση, ακόμα και αν το χαλί είναι τυλιγμένο, μπορεί να δημιουργήσει φθορές στο πέλος του χαλιού, να αλλοιώσει τη φόρμα του, ακόμα και να δημιουργήσει τσακίσματα στο σημείο που ακουμπάει κάτω.

4. Για τον σκόρο:

Ο σκόρος είναι ένα έντομο που ανήκει στην οικογένεια των πεταλούδων. Μπορεί να προκαλέσει μεγάλες και ανεπανόρθωτες φθορές στα χαλιά και τα ρούχα μας, ειδικά αυτά που είναι από φυσικά υλικά (μάλλινα, μεταξωτά κλπ.). Ο σκόρος έλκεται ακόμη περισσότερο από τα λιπαρά υπολείμματα που μπορεί να υπάρχουν πάνω στα χαλιά ή τα ρούχα, δηλαδή λεκέδες από φαγητό, ιδρώτα, ποτά, ούρα, τρίχες. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αποθηκεύουμε τα χαλιά και τα ρούχα μας αν δεν έχουν πρώτα καθαριστεί σε βάθος.
Όσο επικίνδυνος είναι ο σκόρος, όμως, άλλο τόσο είναι και τα χημικά σκοροαπωθητικά του εμπορίου γιατί μπορεί να αφήσουν στάμπες. Πρέπει, λοιπόν, να φροντίζουμε ώστε να μην ακουμπάνε στο πάνω μέρος του χαλιού κατά την αποθήκευσή του.
Ένας εναλλακτικός τρόπος να απαλλαγούμε από τον σκόρο είναι φτιάχνοντας ένα φυσικό εντομοαπωθητικό. Σε ένα υφασμάτινο σακουλάκι βάζουμε αποξηραμένη λεβάντα μαζί με μπαχαρικά (π.χ. γαρύφαλλο, κόκκους πιπεριού, δεντρολίβανο, σανταλόξυλο) και το τοποθετούμε μέσα στη θήκη αποθήκευσης του χαλιού.

Αν δεν έχετε τον απαραίτητο χώρο στο σπίτι για να αποθηκεύσετε σωστά τα χαλιά σας, μπορείτε να αναθέσετε τον καθαρισμό και τη φύλαξή τους στο εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριό μας. Έτσι θα σιγουρευτείτε ότι τα χαλιά σας θα παραμείνουν σαν καινούργια!
Καλέστε μας: 210 7654000.

 

Διαβάστε στο blog μας:
Πλύσιμο χαλιών στο σπίτι: 8 συχνά λάθη και πώς τα αποφεύγουμε.
Γιατί να μην ξεστρώσετε τα μάλλινα χαλιά σας το καλοκαίρι
Αποκατάσταση χρωμάτων χειροποίητου χαλιού

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 15 Ιουνίου 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ