Λεκές στο χαλί; 4 βήματα για γρήγορη αντιμετώπιση!

Ατυχήματα στα χαλιά μας μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Αν υπάρχουν και παιδιά στο σπίτι, είναι σχεδόν αναπόφευκτα! Αλλά τα σπίτια μας είναι για να τα χαιρόμαστε και δεν πειράζει καθόλου! Αρκεί να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα «πρώτων βοηθειών» για τα χαλιά μας και όλα διορθώνονται!

Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε σε περίπτωση ατυχήματος είναι να αφήσουμε τον λεκέ να στεγνώσει πάνω στο χαλί. Οπότε είναι σημαντικό να τον αντιμετωπίσουμε αμέσως:

Βήμα 1: Απομακρύνουμε τα υπολείμματα

Το πρώτο βήμα είναι να μαζέψουμε ό,τι μπορούμε. Αν έχει πέσει φαγητό το μαζεύουμε προσεκτικά χωρίς να το τρίψουμε ή να το πιέσουμε πάνω στο χαλί για να μην περάσει βαθύτερα στο πέλος. Αν πρόκειται για υγρό, π.χ. κρασί ή καφές, βάζουμε πάνω ένα στεγνό βαμβακερό πανάκι ή πετσέτα για να το απορροφήσει.

Βήμα 2: Απομακρύνουμε τα υγρά

Για τους υγρούς λεκέδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χαρτί κουζίνας στη συνέχεια, ώστε να απορροφηθεί ακόμα περισσότερο.

Βήμα 3: Καθαρίζουμε

Αφού έχουμε μαζέψει τα περισσότερα, τότε μπορούμε να περάσουμε στο υγρό καθάρισμα. Με μια βρεγμένη πετσέτα – προτιμάμε λευκή γιατί οι χρωματιστές μπορεί να ξεβάψουν και να αφήσουν χρώμα πάνω στο χαλί – καθαρίζουμε όσο μπορούμε τον λεκέ. Αν είναι λιπαρός, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ελάχιστο υγρό πιάτων.

Προσέχουμε: α) να μην βρέξουμε πολύ το χαλί ώστε να μην κατακρατήσει υγρασία και β) να μην το τρίψουμε πολύ ώστε να μην εισχωρήσει ακόμα περισσότερο ο λεκές και να μην ταλαιπωρήσουμε τις ίνες του.

Βήμα 4: Σκουπίζουμε

Τέλος, σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα. Αν έχουμε καλεσμένους, μπορούμε να το κάνουμε αφού φύγουν ή την επόμενη μέρα. Έτσι κι αλλιώς, πάντα σκουπίζουμε τα χαλιά μας μετά από επισκέψεις για να απομακρύνουμε τη σκόνη από τα παπούτσια και τυχόν σκουπιδάκια.

Αν ο λεκές δεν φύγει εντελώς, θα πρέπει να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια. Όμως, οι ενέργειες που κάναμε εξασφαλίζουν ότι το χαλί μας θα καθαρίσει αποτελεσματικά στο ταπητοκαθαριστήριο. Αντίθετα, αν ένας λεκές στεγνώσει πάνω στο χαλί, μπορεί να μην απομακρυνθεί εντελώς ούτε με επαγγελματικό καθαρισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριό μας: 210 7654000.

Διαβάστε στο blog μας:
Φροντίδα χαλιών: Μάθετε τα βασικά!
Επισκευή χειροποίητου χαλιού: φθαρμένα ρέλια και κρόσσια
Πατάμε με τα παπούτσια στα χαλιά ή όχι;

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 8 Δεκεμβρίου 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ