Χαλιά και κατοικίδια πάνε μαζί;

Είναι αλήθεια ότι αν έχουμε κατοικίδια στο σπίτι, τα χαλιά μας μπορεί να φθαρούν γρηγορότερα και σίγουρα χρειάζονται περισσότερη και συχνότερη φροντίδα. Τα ούρα και το λίπος που αφήνει το δέρμα τους προκαλούν λεκέδες και άσχημες οσμές, ενώ οι τρίχες κολλάνε παντού και δεν απομακρύνονται εύκολα. Για όλα υπάρχουν λύσεις, όμως, αρκεί να επιλέξουμε τα σωστά χαλιά!

Photo by wkn

Το πέλος

Από τη μία, τα χαλιά με ψηλό πέλος, όπως οι φλοκάτες, τα shaggy κλπ., καμουφλάρουν τις τρίχες και τους λεκέδες. Από την άλλη, όμως, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία και το περιβάλλον του σπιτιού μας να υπάρχει κρυμμένη βρωμιά στα χαλιά. Επίσης, μια και τα ζωάκια μας λατρεύουν να σκάβουν και να κρύβουν αντικείμενα, μπορεί να βρούμε οτιδήποτε μέσα στις ίνες αυτών των χαλιών! Ένα ακόμα πρόβλημα ότι τα νύχια των κατοικιδίων μας μπλέκονται στους κόμπους τους.

Γι’ αυτό, καλύτερη λύση είναι τα χαλιά με χαμηλό πέλος. Καθαρίζονται ευκολότερα, δεν φθείρονται ιδιαίτερα από τα νύχια των κατοικιδίων μας, δεν κατακρατούν υγρασία και οσμές, και οι λεκέδες είναι ευδιάκριτοι, επιτρέποντάς μας να δράσουμε άμεσα για τον καθαρισμό τους.

Το υλικό

Τα φυσικά υλικά είναι τα καλύτερα και για εμάς αλλά και για τα κατοικίδιά μας. Το μαλλί είναι ιδανικό για πολλούς λόγους. Πέρα απ’ το ότι είναι ένα ανθεκτικό υλικό, είναι και εύκολο στον καθαρισμό του. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του, όμως, είναι ότι δεν είναι λιποφιλές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν απορροφά το λίπος που αφήνει το δέρμα όταν τρίβεται πάνω του, άρα δεν λεκιάζεται από αυτό.

Τα συνθετικά χαλιά, από την άλλη, είναι ανθεκτικότερα στους λεκέδες από ούρα, που μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό. Όμως είναι λιποφιλή, άρα λεκιάζονται από το δέρμα των ζώων, κάτι που κάνει τον καθαρισμό τους δύσκολη υπόθεση.

Το χρώμα

Η εξυπνότερη επιλογή χρωμάτων για τα χαλιά μας, αν έχουμε κατοικίδιο, είναι αυτά που μοιάζουν με το τρίχωμά του! Είναι το τέλειο καμουφλάζ για να μην φαίνονται υπερβολικά οι τρίχες του. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα καθαρίζουμε λιγότερο συχνά τα χαλιά, αλλά τουλάχιστον θα φαίνονται πιο όμορφα κάθε μέρα.

Μια έξυπνη λύση

Τα κατοικίδιά μας συνήθως συχνάζουν σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο σπίτι. Μια καλή λύση για να φθείρονται λιγότερο τα χαλιά μας είναι να τοποθετήσουμε σε αυτά τα σημεία μικρά ανθεκτικά χαλάκια που πλένονται εύκολα. Τα ποδόμακτρα ή τα χαλάκια εξωτερικού χώρου είναι ιδανικά γι’ αυτή τη χρήση.

Πώς καθαρίζουμε τις τρίχες

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα δεν απομακρύνει όλες τις τρίχες γιατί συνήθως κολλάνε πάνω στις ίνες των χαλιών. Στις μικρές επιφάνειες, αποτελεσματικότερος είναι ο κύλινδρος με την αυτοκόλλητη ταινία που χρησιμοποιούμε για τα ρούχα μας. Για τις μεγαλύτερες επιφάνειες είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα με ειδικό πέλμα για κατοικίδια.

Πώς καθαρίζουμε λεκέδες από ούρα και λίπος

Για τον καθαρισμό των ούρων και του λίπους, η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθούμε σε ένα ταπητοκαθαριστήριο. Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε στους επαγγελματίες ότι υπάρχουν τέτοιοι λεκέδες στα χαλιά μας για να χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος τρόπος καθαρισμού. Επίσης, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα επειδή αν μείνουν για καιρό είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν.

Γενικότερα, για τον βαθύ καθαρισμό των χαλιών μας και την εξάλειψη των οσμών, απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένα ταπητοκαθαριστήρια τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να μας καλέσετε για τον καθαρισμό των χαλιών σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210-7654000.

Διαβάστε στο blog μας:
Υγρασία στο χαλί: Ποιες φθορές προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται
Φροντίδα χαλιών: Μάθετε τα βασικά!
Επισκευή χειροποίητου χαλιού: φθαρμένα ρέλια και κρόσσια

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 15 Φεβρουαρίου 2023
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ