Να χρησιμοποιήσω τη σκούπα ρομπότ στα χειροποίητα χαλιά;

Οι σκούπες-ρομπότ έχουν εξελιχθεί πολύ μέσα σε λίγα μόλις χρόνια από την πρώτη εμφάνισή τους στην αγορά. Πλέον έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες, όπως να ανεβαίνουν ακόμα και στα χαλιά με ψηλό πέλος, να μην μπλέκονται στις ίνες και να καθαρίζουν αρκετά αποτελεσματικά τα χαλιά. Είναι, όμως, εντελώς ασφαλείς και αποτελεσματικές, ακόμα και για τα χειροποίητα χαλιά μας;

Πιθανές φθορές στα χαλιά από τη σκούπα ρομπότ και πώς θα τις αποφύγουμε

Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξουμε σε μια ηλεκτρική σκούπα γενικώς είναι η ισχύς και η απορροφητική της δύναμη. Δεν θέλουμε ούτε να είναι πολύ μικρή, άρα να μην μαζεύει αποτελεσματικά τη σκόνη και τυχόν σκουπιδάκια, αλλά ούτε και να είναι υπερβολικά μεγάλη, κάτι που μπορεί να βλάψει τις ίνες των χαλιών. Οι καινούργιες σκούπες ρομπότ επιτρέπουν να κάνουμε αυτή τη ρύθμιση μέσω Wi-Fi.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις σκούπες ρομπότ είναι ότι κάποιες φορές μπλέκονται στα κρόσια, τις φούντες και τις μακριές ίνες κάποιων χαλιών (shaggy και φλοκάτες). Και πάλι, όμως, υπάρχουν πλέον σκούπες ρομπότ με ειδική λειτουργία που λύνει αυτό το πρόβλημα. Αν έχουμε τέτοια χαλιά στο σπίτι καλό είναι να το ψάξουμε πριν επιλέξουμε τη σκούπα που θα αγοράσουμε. Διαφορετικά, μπορούμε να κρύβουμε κρόσια και φουντίτσες κάτω από τα χαλιά μας πριν βάλουμε σε λειτουργία τη σκούπα, διαδικασία λίγο χρονοβόρα αλλά απαραίτητη για να αποφευχθούν ατυχήματα.

Κατά τα άλλα, πάντως, τα βουρτσάκια που διαθέτουν αυτές οι σκούπες είναι αρκετά μαλακά και δεν προκαλούν φθορές στα χαλιά.

Είναι αποτελεσματικές οι σκούπες ρομπότ στο καθάρισμα των χαλιών;

Οι σκούπες ρομπότ μας λύνουν τα χέρια, είναι αλήθεια! Μπορούμε να έχουμε καθαρό δάπεδο στο σπίτι μας σε καθημερινή βάση χωρίς να αφιερώσουμε σχεδόν καθόλου χρόνο και κόπο. Πρέπει, όμως, να έχουμε υπόψη ότι, τουλάχιστον σε γενικές γραμμές, η δουλειά που κάνουν είναι η συντήρηση και όχι ο σχολαστικός καθαρισμός. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο χειροκίνητα, τουλάχιστον προς το παρόν!

Σίγουρα οι σκούπες ρομπότ βοηθούν στη συντήρηση των χαλιών μας επειδή απομακρύνουν τακτικά τη σκόνη, που είναι γνωστός εχθρός των χαλιών, και τυχόν απορρίμματα που δεν φαίνονται, ειδικά από τα shaggy χαλιά και τις φλοκάτες.

ΣΚΟΝΗ: ΕΝΑΣ ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ!

Η ανάγκη, όμως, για τακτικό χειροκίνητο σκούπισμα, παραμένει όπως είπαμε. Ίσως μπορούμε να το κάνουμε ανά αραιότερα χρονικά διαστήματα αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το αμελούμε.

Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείπουμε και τον βαθύ επαγγελματικό καθαρισμό, ιδανικά τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, που απομακρύνει εντελώς τη βρωμιά, τους λεκέδες, τη σκόνη κλπ., και βοηθά ώστε να διατηρηθούν τα χρώματα των χαλιών μας σαν καινούργια.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα των χειροποίητων χαλιών, επικοινωνήστε μαζί μας: 210 76 54 000.

Διαβάστε στο blog μας:
Λάσπη στο χαλί: Αντιμετώπιση σε 3+1 βήματα
Πλύσιμο των χαλιών στο ταπητοκαθαριστήριο ή στο σπίτι;
Λεκές στο χαλί; 4 βήματα για γρήγορη αντιμετώπιση!

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 4 Ιανουαρίου 2024
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ