Γιατί ξεθώριασε το χειροποίητο χαλί και πώς διορθώνεται;

Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα χειροποίητο χαλί μπορεί να ξεθωριάσει ή να ξεβάψει. Όταν η επιδιόρθωσή του είναι εφικτή, μπορεί πραγματικά να γίνει σαν καινούργιο! Ας δούμε τι μπορεί να προκαλέσει το ξεθώριασμα και πότε μπορεί να γίνει αποκατάσταση.

Μεγάλη ποσότητα νερού

Αν πέσει υπερβολική ποσότητα νερού πάνω σε ένα χειροποίητο χαλί, τα χρώματά του μπορεί να αποσταθεροποιηθούν και να αναμειχθούν μεταξύ τους. Γι’ αυτό και δεν προτείνεται το πλύσιμο στο σπίτι αλλά ο καθαρισμός σε εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο, όπου μπορεί να γίνει ακόμα και με στεγνή διεργασία. Αν το πρόβλημα προκληθεί από μια πλημμύρα ή διαρροή, πρέπει να καλέσουμε αμέσως το ταπηκαθαριστήριο που εμπιστευόμαστε για να αναλάβει την αποκατάστασή του.

Τα καλά νέα είναι ότι η ζημιά μπορεί να αποκατασταθεί μέσα από ειδική διεργασία που γίνεται από έμπειρους τεχνίτες.

Ούρα ζώων

Τα ούρα των κατοικιδίων μας είναι συχνά ένας λόγος που ξεθωριάζουν τα χαλιά. Ένα μεμονωμένο ατύχημα συνήθως δεν προκαλεί πρόβλημα αν το αντιμετωπίσουμε αμέσως με τον κατάλληλο τρόπο. Αν συμβεί, καλούμε το ταπητοκαθαριστήριο για τον καθαρισμό του χαλιού και ενημερώνουμε για το είδος του λεκέ ώστε να καθαριστεί σωστά. Αν, όμως, γίνεται επανειλημμένως και τα ούρα μένουν πάνω στο χαλί, η αμμωνία που περιέχουν ξεθωριάζουν τα χρώματα όλο και περισσότερο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποκατάσταση ίσως να μην είναι εφικτή.

[Διαβάστε επίσης: Πώς αντιμετωπίζουμε τους λεκέδες ούρων στα χαλιά από τα κατοικίδιά μας]
Πετρέλαιο

Μπορεί να ακούγεται περίεργο – πόσο πιθανό είναι να πέσει πετρέλαιο πάνω στο χαλί; Κι όμως! Παλαιότερα ήταν συχνή πρακτική να περνούν με πετρέλαιο τα χαλιά για να τα προστατεύουν από τον σκόρο και να γυαλίζει το πέλος τους. Παρότι αυτή η πρακτική στην αρχή κάνει τα χαλιά να δείχνουν όμορφα και γυαλιστερά, το αποτέλεσμα είναι ότι η σκόνη κολλάει πάνω τους και εισχωρεί στις ίνες, ξεθωριάζοντάς τες σιγά-σιγά. Τελικά τα χαλιά μοιάζουν θαμπά και βρώμικα.

Αν έχετε ένα παλιό χαλί που κληρονομήσατε ως οικογενειακό κειμήλιο ίσως έχει αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς δεν μπορεί να διορθωθεί στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σημαντικό, επίσης, είναι να μην καθαρίζουμε ποτέ τα χαλιά με πετρέλαιο, κάτι που δυστυχώς προτείνεται ακόμα από κάποιους!

Ηλιακή ακτινοβολία

Όταν ένα χαλί είναι εκτεθειμένο στο φως του ήλιου, τα χρώματά του μπορεί να ξεθωριάσουν. Το βλέπουμε συνήθως σε συγκεκριμένα σημεία χαλιών που τα βλέπει έντονο φως για πολύ καιρό. Ένας τρόπος να το αποφύγουμε είναι να μην τοποθετούμε την ίδια πλευρά του χαλιού στο φωτεινό σημείο του χώρου μας κάθε χρόνο. Αν, μάλιστα, μπορούμε να το γυρίζουμε κάθε λίγο καιρό, ακόμα καλύτερα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι η συνηθέστερη αιτία ξεθωριάσματος των χαλιών και ευτυχώς διορθώνεται. Το χαλί μπορεί να γίνει πραγματικά σαν καινούργιο μετά την επισκευή του.

Όπως είδαμε, σε όλες τις περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να αποφευχθεί με τη σωστή φροντίδα. Τα χαλιά είναι για να πατάμε και να τα χαιρόμαστε μέσα στο σπίτι μας. Τα μόνα πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε για να διατηρηθούν σαν καινούργια για πολλά-πολλά χρόνια είναι να τα καθαρίζουμε συχνά με την ηλεκτρική σκούπα, να εμπιστευόμαστε τον καθαρισμό τους σε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο κάθε χρόνο, ή όταν υπάρξει κάποιο ατύχημα, και να τα αποθηκεύουμε σε χώρο χωρίς υγρασία.

Ένα χειροποίητο χαλί διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση όταν βρωμίζεται και καθαρίζεται, παρά όταν δεν χρησιμοποιείται καθόλου!

Για τον καθαρισμό και την επισκευή των χαλιών σας, μπορείτε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο 210 7654000. Οι έμπειροι τεχνίτες μας αναλαμβάνουν την αποκατάσταση των χρωμάτων και άλλες επισκευές που μπορεί να χρειάζεται το χειροποίητο χαλί σας.

 

Διαβάστε στο blog μας:
Αποκατάσταση χρωμάτων χειροποίητου χαλιού
Σκόνη: ένας αόρατος εχθρός για εμάς και τα χαλιά μας!
Αποθήκευση των χαλιών στο σπίτι; Πώς θα το κάνετε σωστά.

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 25 Απριλίου 2023
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ