Να ξεστρώσει κανείς τα χαλιά ή να μην τα ξεστρώσει;

Θεωρείται αυτονόητο ότι το καλοκαίρι μαζεύουμε τα χαλιά, τα καθαρίζουμε και τα αποθηκεύουμε μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Γιατί το κάνουμε αυτό, και είναι στ’ αλήθεια απαραίτητο ή θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τα χαλιά στρωμένα και το καλοκαίρι;

1. Τα χαλιά ζεσταίνουν το σπίτι. Ή μήπως δεν ισχύει πάντα;

Ο προφανέστερος λόγος που στρώνουμε χαλιά είναι για να κρατήσουμε έναν χώρο ζεστό, το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι. Οπότε είναι απόλυτα λογικό να βγάζουμε τα χαλιά μόλις ζεσταίνει ο καιρός για να μπορούμε να περπατάμε πάνω στο δροσερό δάπεδο.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι τα μάλλινα χαλιά έχουν μονωτικές ιδιότητες, άρα δεν κρατούν μακριά μόνο το κρύο αλλά και τη ζέστη! Οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν το ίδιο αποτελεσματικά και το καλοκαίρι.

2. Τα χαλιά μαγνητίζουν τη σκόνη. Καλή ή κακή ιδιότητα;

Το καλοκαίρι από τη μία το κλίμα γίνεται ξηρό και από την άλλη συχνά μας επισκέπτονται νότιοι άνεμοι που φέρνουν μαζί τους σκόνη από την Αφρική. Εμείς ανοίγουμε τα παράθυρα να πάρουμε αέρα και μαζί παίρνουμε και όλη αυτή τη σκόνη, που έρχεται και κάθεται παντού μέσα στο σπίτι. Στα χαλιά αρέσει να τη μαγνητίζουν και να την αιχμαλωτίζουν ανάμεσα στις ίνες τους.

Αυτό δεν είναι και τόσο καλό για τα χαλιά μας εάν δεν τα σκουπίζουμε συχνά με την ηλεκτρική σκούπα, γιατί η σκόνη προκαλεί φθορές όταν καταλήγει βαθιά στο πέλος τους. Την ίδια στιγμή, όμως, επειδή ακριβώς το χαλί αιχμαλωτίζει τη σκόνη, το περιβάλλον στο σπίτι μας γίνεται καλύτερο. Ειδικά αν έχουμε αλλεργίες και υποφέρουμε από τη σκόνη το καλοκαίρι, ένα μάλλινο χαλί είναι πολύ καλή ιδέα, αρκεί να το καθαρίζουμε συχνά.

3. Τα χαλιά στολίζουν το σπίτι. Χειμώνα – καλοκαίρι.

Αν μας αρέσουν οι αλλαγές στη διακόσμηση και βαριόμαστε εύκολα, το στρώσιμο και το ξεστρώσιμο των χαλιών ανάλογα με την εποχή είναι μια διαδικασία που ανανεώνει εμάς και το σπίτι μας.

Από την άλλη, μια και τα χαλιά έχουν, όπως είδαμε, ιδιότητες που τα κάνουν κατάλληλα και για το καλοκαίρι, μπορούμε απλώς να στρώνουμε διαφορετικά χαλιά το καλοκαίρι: μεγάλα ή μικρότερα μάλλινα χαλιά με χαμηλό πέλος, ψάθες – που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται πολύ και σε εσωτερικούς χώρους, κιλίμια και άλλοι τύποι χαλιών είναι κατάλληλοι για τους ζεστούς μήνες.

Είτε αποφασίσουμε να ξεστρώσουμε είτε όχι, πάντως, καλό είναι να προγραμματίσουμε έναν βαθύ καθαρισμό στα χαλιά μας εν όψει του καλοκαιριού, ώστε να παραμείνουν όμορφα και λαμπερά σαν καινούργια για πολλά χρόνια. Καλέστε μας στο 210 7654000.

Διαβάστε στο blog μας:
Πλύσιμο των χαλιών στο ταπητοκαθαριστήριο ή στο σπίτι;
Σκόνη: ένας αόρατος εχθρός για εμάς και τα χαλιά μας!
Φροντίδα χαλιών: Μάθετε τα βασικά!

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 12 Μαΐου 2023
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ