Αναστροφή πέλους στο χαλί: Διορθώνεται;

Τι σημαίνει «αναστροφή πέλους στο χαλί»;

Είναι μια φθορά που συμβαίνει από τη χρήση, δηλαδή επειδή απλώς πατάμε πάνω στο χαλί. Οι φθορές είναι πολύ λογικό να συμβαίνουν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χαιρόμαστε τα χαλιά μας, ακόμα και τα χειροποίητα μεγάλης αξίας, στο σπίτι μας. Απλώς χρειάζονται τη φροντίδα μας!

Η αναστροφή πέλους, λοιπόν, προκαλείται με τον καιρό καθώς το πέλος και οι ίνες πλαγιάζουν και κάθονται όσο πατάμε πάνω τους. Όταν συμβεί αυτό σε κάποιο σημείο του χαλιού, τότε φαίνεται σαν να υπάρχει ξεθώριασμα.

Στο βίντεο φαίνεται πολύ καθαρά ότι έχει γίνει αναστροφή πέλους που μοιάζει να χωρίζει το χαλί στα δύο. Από όποια πλευρά και αν το δούμε, μοιάζει σαν το μισό χαλί να είναι ξεθωριασμένο.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην προκληθεί αναστροφή πέλους στα χαλιά μας;

Ο τακτικός επαγγελματικός καθαρισμός των χαλιών συμβάλει στη διατήρηση της καλής κατάσταστασης των ινών τους και στην πρόληψη φθορών. Επίσης, όταν τα χαλιά καθαρίζονται τακτικά και σε βάθος, είναι εύκολο να εντοπιστούν τυχόν φθορές και να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αντίθετα, η συσσωρευμένη σκόνη μας ξεγελά γιατί κρύβει τα προβλήματα.

Αν συμβεί, διορθώνεται;

Ευτυχώς η απάντηση είναι Ναι, στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον. Βέβαια, αν η φθορά είναι μεγάλη και έχει παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό, όπως το χαλί στο βίντεο, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Αν, αντιθέτως, δράσουμε αμέσως μόλις εντοπίσουμε το πρόβλημα, μπορεί να διορθωθεί.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε στο ταπητοκαθαριστήριό μας είναι χειροκίνητη και γίνεται με νερό και μαλακτικό (γι’ αυτό και ονομάζεται υγρή διαδικασία). Με μια ειδική βούρτσα, που λέγεται λανάρα, τρίβουμε το πέλος προς την αντίθετη πλευρά, ώστε να πάρει ξανά τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μια απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, που όμως έχει αποτέλεσμα.

Για οποιαδήποτε φθορά έχει υποστεί το χαλί σας, ρωτήστε μας: 210 7654 000. Μετράμε 60 χρόνια εμπειρίας στην επισκευή και τη συντήρηση χειροποίητων χαλιών!

Διαβάστε στο blog μας:
Γιατί ξεθώριασε το χειροποίητο χαλί και πώς διορθώνεται;
Υγρασία στο χαλί: Ποιες φθορές προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται
Σκόνη: ένας αόρατος εχθρός για εμάς και τα χαλιά μας!

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 31 Μαΐου 2023
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ