Φύλαξη χαλιών: Τι πρέπει να προσέξουμε

Αν δεν έχετε ήδη ξεστρώσει τα χαλιά σας, είναι ώρα να το κάνετε γιατί όσο ζεσταίνει ο καιρός αυξάνεται η σκόνη, η οποία δεν είναι καλή φίλη των χαλιών

Μετά τον καθαρισμό τους, είτε στο σπίτι είτε στο ταπητοκαθαριστήριο, είναι η ώρα για τη φύλαξη μέχρι να ξαναστρώσουμε για τον χειμώνα. Τι προσέχουμε ώστε τα χαλιά μας να είναι ασφαλή και προστατευμένα όλο αυτό το διάστημα; 

1. Την υγρασία

Εάν ο χώρος όπου θα αποθηκευτούν τα χαλιά έχει υγρασία, μπορεί να προκληθεί σοβαρή ζημιά, ακόμα και αν χρησιμοποιήσουμε σακούλες αποθήκευσης. Είναι προτιμότερο τα χαλιά να αποθηκεύονται στο πατάρι – εφόσον δεν υπάρχει θερμοσίφωνας ή σωληνώσεις που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τρυπήσουν και να προκληθεί διαρροή. Γενικά, ο ιδανικός χώρος για την αποθήκευση των χαλιών είναι ένας χώρος χωρίς υγρασία, με φυσικό φως.

2. Τον σκόρο

Ο σκόρος είναι ένα είδος νυχτοπεταλούδας που αγαπάει πολύ τα χαλιά και τα υφάσματα που έχουν οργανικά υπολείμματα, δηλαδή λίπος από το δέρμα μας ή των κατοικιδίων μας, τρίχες, λεκέδες από φαγητό κλπ. Ακόμα και αν έχουμε πλύνει τα χαλιά στο σπίτι, τα υπολείμματα αυτά μπορεί να μην έχουν απομακρυνθεί εντελώς και να προσελκύσουν τον σκόρο. Ο καλύτερος τρόπος για να μην συμβεί αυτό είναι ο βαθύς καθαρισμός που γίνεται στα ταπητοκαθαριστήρια. 

Υπάρχουν, όμως, και σκοροαπωθητικά που μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα στις σακούλες αποθήκευσης, τα οποία είτε αγοράζουμε από κάποιο κατάστημα, είτε φτιάχνουμε στο σπίτι με βότανα και μπαχαρικά. Όποια σκοροαπωθητικά κι αν επιλέξουμε, θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην ακουμπούν απευθείας πάνω στο χαλί, γιατί μπορεί να αφήσουν λεκέδες και στάμπες.

Photo by Blue Bird
3. Τις σακούλες αποθήκευσης

Παλιότερα οι νοικοκυρές τύλιγαν τα χαλιά σε σεντόνια ή υφασμάτινες θήκες ώστε να προστατεύονται από τη σκόνη ενώ ταυτόχρονα αναπνέουν. Αυτός ο τρόπος είναι καλός αλλά δεν προστατεύει αρκετά από τον σκόρο. Αν έχουμε πλύνει τα χαλιά στο σπίτι, καλύτερα να μην τον προτιμήσουμε. Οι ιδανικές θήκες αποθήκευσης είναι οι ειδικές σακούλες για χαλιά που πωλούνται στα καταστήματα. 

4. Την τοποθέτηση

Ποτέ, μα ποτέ, δεν αποθηκεύουμε τα χαλιά μας όρθια στο δάπεδο, γιατί θα τσακίσουν στο κάτω μέρος. Πάντα τα τοποθετούμε ξαπλωτά, δηλαδή οριζόντια στο πάτωμα. Επίσης, δεν τα διπλώνουμε, αλλά πάντα τα τυλίγουμε. Προσέχουμε ιδιαίτερα όταν τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Αν δεν είναι σφιχτά τυλιγμένα μπορεί και πάλι να τσακίσουν από το βάρος.

Αν έχουμε στην κατοχή μας χαλιά μεγάλης αξίας, είναι προτιμότερο να εμπιστευτούμε τον καθαρισμό και τη φύλαξή τους σε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο. Η σωστή συντήρησή τους είναι πολύ σημαντική ώστε να διατηρηθεί η υψηλή αξία και ομορφιά τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καθαρισμό και τη φύλαξη των χαλιών σας, καλέστε μας στo τηλέφωνο 210 7654000.

Διαβάστε στο blog μας:
Αναστροφή πέλους στο χαλί: Διορθώνεται;
Πλύσιμο των χαλιών στο ταπητοκαθαριστήριο ή στο σπίτι;
Φροντίδα χαλιών: Μάθετε τα βασικά!

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 12 Ιουνίου 2023
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ