Πλύσιμο χειροποίητων χαλιών στο σπίτι

Καταλαβαίνουμε ότι το πλύσιμο των χαλιών στο σπίτι είναι μια οικονομική λύση αλλά αν τα χαλιά μας είναι χειροποίητα υπάρχει περίπτωση να τους προκαλέσουμε άθελά μας βλάβες που δεν διορθώνονται, κάτι που μειώνει την αξία τους. Αντίθετα, ο επαγγελματικός καθαρισμός βοηθάει να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια, άρα η αξία τους αυξάνεται. Ας δούμε ποιες φθορές μπορεί να προκληθούν από το πλύσιμο των χαλιών στο σπίτι.

Ανομοιομορφίες εξαιτίας του νερού

Η χρήση μεγάλης ποσότητας νερού κατά το πλύσιμο και η παραμονή του νερού πάνω στο χαλί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ανομοιομορφίες στο πέλος του. Αυτό συμβαίνει επειδή κάποιο σημείο μπορεί να απορροφήσει περισσότερο νερό από κάποιο άλλο και έτσι κάποια στημόνια να «μπουν», δηλαδή να συρρικνωθούν, περισσότερο από άλλα. Το αποτέλεσμα φαίνεται αφού στεγνώσει το χαλί, όταν το στρώσουμε και διαπιστώσουμε ότι δεν πατάει ομοιόμορφα στο δάπεδο. Η φθορά αυτή συμβαίνει συνήθως στα χειροποίητα χαλιά επειδή είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά (μαλλί, βαμβάκι), που όπως γνωρίζουμε «μπαίνουν» στο πλύσιμο.

Διαβάστε επίσης:

Υγρασία στο χαλί: Ποιες φθορές προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται
Κατσάρωμα χαλιού: Τι είναι και πως διορθώνεται;

Αναστροφή πελους

Η αναστροφή πέλους συνήθως συμβαίνει από τη χρήση του χαλιού, όταν ένα μέρος του πατιέται περισσότερο, επειδή οι ίνες πλαγιάζουν και κάθονται με τον καιρό. Όμως μπορεί να συμβεί και αν μετά το πλύσιμο απλώσουμε το χαλί χωρίς να το χτενίσουμε. Από την άλλη, αν το χαλί έχει ήδη υποστεί αναστροφή πέλους, θα φανεί πολύ καθαρά μετά το πλύσιμο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επέμβει ειδικός, εάν το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί.

Φθορές από την τριβή και τη χρήση καθαριστικών

Όταν πλένουμε τα χαλιά στο σπίτι, συνήθως χρησιμοποιούμε βούρτσες ή και κάποια σκούπα για να τρίψουμε το χαλί και να απομακρύνουμε το νερό. Επιπλέον, λογικά θα χρησιμοποιήσουμε και κάποιο καθαριστικό για χαλιά, ειδικά αν υπάρχουν λεκέδες. Το τρίψιμο και τα καθαριστικά του εμπορίου υπάρχει περίπτωση όχι μόνο να φθείρουν τις ίνες του χαλιού αλλά και να αποσταθεροποιήσουν τα χρώματά του.

Υπολείμματα χρωμάτων στα κρόσια

Όταν τα χρώματα αποσταθεροποιούνται, «τρέχουν» στην επιφάνεια του χαλιού μαζί με το νερό και περνούν πάνω από τα λευκά κρόσια, βάφοντάς τα. Το αποτέλεσμα είναι τα κρόσια να φαίνονται βρώμικα μετά το πλύσιμο.

Διαβάστε επίσης:

Αποκατάσταση χρωμάτων ξεβαμμένου Nain
Επισκευάζονται τα φθαρμένα ρέλια και κρόσια των χαλιών μου;

Υπολείμματα σαπουνιού στις ίνες και το πέλος

Το ξέβγαλμα του χαλιού μετά το πλύσιμο είναι το δυσκολότερο στάδιο. Αν το σαπούνι δεν απομακρυνθεί εντελώς μένει μέσα στο πέλος και ανάμεσα στις ίνες και προκαλεί φθορά και μια όψη που μοιάζει βρώμικη παρότι το χαλί έχει μόλις πλυθεί. Επιπλέον, ακόμα και αν επιλέξουμε τον επαγγελματικό καθαρισμό στο μέλλον, θα είναι δύσκολο το χαλί να καθαριστεί αποτελεσματικά, λόγω του εγκλωβισμένου σαπουνιού. Μπορούμε να διαπιστώσουμε το πρόβλημα αν μετά το πλύσιμο δεν είναι αφράτο και απαλό αλλά δύσκαμπτο. Επίσης κάποιες φορές μπορούμε να το καταλάβουμε με την αφή.

Ανάπτυξη μούχλας από την υγρασία

Το άλλο πολύ δύσκολο στάδιο του πλυσίματος είναι το στέγνωμα. Για να μην αναπτυχθούν μύκητες, μούχλα και δυσάρεστες οσμές, πρέπει το χαλί να στεγνώσει γρήγορα. Στα ταπητοκαθαριστήρια το πετυχαίνουμε με τη χρήση ενός μηχανήματος που με τη φυγοκέντρηση διώχνει τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού μετά το πλύσιμο. Στη συνέχεια απλώνουμε τα χαλιά σε καλά αεριζόμενο μέρος, όπως είπαμε, και πετυχαίνουμε τέλειο στέγνωμα σε μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης προσέχουμε πάρα πολύ ώστε το χαλί να έχει στεγνώσει εντελώς πριν το αποθηκεύσουμε.

Ξεθώριασμα από το φως του ήλιου

Είπαμε ότι το νερό και τα καθαριστικά μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τα χρώματα του χαλιού, δηλαδή να προκαλέσουν ξεβάμματα και τα χρώματα να αναμειχθούν μεταξύ τους. Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί στα χρώματα είναι το ξεθώριασμα από τον ήλιο, αν απλώσουμε το χαλί σε σημείο εκτεθειμένο στο φως. Τα ταπητοκαθαριστήρια διαθέτουν στεγασμένους και καλά αεριζόμενους χώρους που δεν αφήνουν τα χαλιά να έρθουν σε απευθείας επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ξεθωριάζουν τα χαλιά; Πώς θα το αποφύγουμε και πώς διορθώνεται;

Τσάκισμα κατά το άπλωμα

Ακόμα και το πού και πώς θα απλώσουμε το χαλί παίζει ρόλο. Αν το απλώσουμε, για παράδειγμα, σε κάγκελα ή σχοινί, αν πρόκειται για μικρό χαλί, είναι πολύ πιθανό να τσακίσει το πέλος του. Σημαντικό είναι, επίσης, να μην ακουμπά μέρος του χαλιού στο δάπεδο γιατί και με αυτό τον τρόπο μπορεί να προκληθεί τσάκισμα.

Για τα χειροποίητα χαλιά, λοιπόν, προτείνουμε τον επαγγελματικό καθαρισμό μία φορά τον χρόνο. Έτσι η αξία τους όχι μόνο θα διατηρηθεί για πάρα πολλά χρόνια αλλά και θα αυξηθεί όσο η παλαιότητά τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καθαρισμό ή την επισκευή των χειροποίητων χαλιών σας επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 7654 000.

Διαβάστε στο blog μας:
Φύλαξη χαλιών: Τι πρέπει να προσέξουμε
Αναστροφή πέλους στο χαλί: Διορθώνεται;
Υγρασία στο χαλί: Ποιες φθορές προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 27 Ιουνίου 2023
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ