Ποιο χαλί ταιριάζει στο σπίτι μου;

Η επιλογή του σωστού χαλιού, που θα ταιριάξει με τη διακόσμηση, τα χρώματα και το γενικότερο στυλ του σπιτιού μας, δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι χαλιών σε πάρα πολλά σχέδια και χρώματα. Για να σας διευκολύνουμε φτιάξαμε έναν βασικό οδηγό με τα στοιχεία του χώρου σας που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επιλέξετε.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό, όταν θα πάμε στα καταστήματα χαλιών, να έχουμε μετρήσει τον χώρο μας και να ξέρουμε πού θα μπουν τα έπιπλα, ώστε να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος. 

[Διαβάστε περισσότερα εδώ: ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΛΙΟΥ]

Ακόμα καλύτερο είναι να έχουμε μερικές φωτογραφίες του χώρου μαζί μας ή και δείγματα από τα υφάσματα και τα χρώματα που υπάρχουν ήδη, εάν τα έχουμε αποφασίσει.

Τα χαρακτηριστικά του δωματίου

Το μέγεθος του δωματίου, αρχικά, είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Στα μεγάλα δωμάτια ταιριάζουν τα έντονα, ακόμα και τα σκούρα, χρώματα και τα μεγάλα μοτίβα. Τα σκούρα θερμά χρώματα, δημιουργούν την αίσθηση της ζεστασιάς, κάνοντας έναν μεγάλο χώρο να δείχνει πιο ζεστός και φιλόξενος.

Τα μονόχρωμα χαλιά σε απαλούς χρωματικούς τόνους δίνουν την αίσθηση μεγαλύτερου χώρου, επομένως ταιριάζουν περισσότερο σε μικρά δωμάτια. Αν θέλουμε ένα χαλί με σχέδια, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε μικρά μοτίβα που επαναλαμβάνονται.

Άλλο ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό είναι ο φυσικός φωτισμός. Σε ευήλια δωμάτια μπορούμε να τοποθετήσουμε χαλιά σε ψυχρούς χρωματικούς τόνους, όπως το μπλε και το πράσινο. Επίσης, μπορούμε άφοβα να εντάξουμε σκούρα χρώματα, γιατί δεν θα βαρύνουν το δωμάτιο αν φωτίζεται επαρκώς μέσα στην ημέρα.

Αν δεν υπάρχει αρκετό φως στο δωμάτιο, αποφεύγουμε τα σκούρα χρώματα και επιλέγουμε φωτεινούς τόνους. Τα θερμά χρώματα, όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο, είναι ιδανικά, αρκεί, όπως είπαμε, να είναι σε ανοιχτές, χαρούμενες αποχρώσεις.

Η διακόσμηση

Δεδομένου ότι ένα χαλί υψηλής ποιότητας, ειδικά αν είναι χειροποίητο, θα μείνει στο σπίτι μας για πολλά χρόνια, καλό είναι να επιλέξουμε ένα διαχρονικό χρώμα και σχέδιο που δεν θα βαρεθούμε σύντομα. Οπότε, από τη μία πλευρά, δεν χρειάζεται να ταιριάξουμε το χαλί με όλα τα στοιχεία της διακόσμησής μας, ειδικά αν μας αρέσει να την αλλάζουμε συχνά. Από την άλλη, δεν είναι καλή επιλογή να αγοράσουμε ένα χαλί το οποίο είναι άσχετο με τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου.

Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε μια μέση λύση. Οι διακοσμητές πολλές φορές ξεκινούν από το δάπεδο και το χαλί, επειδή καταλαμβάνουν μεγάλη επιφάνεια και άρα δεσπόζουν μέσα στον χώρο. Επομένως, μπορούμε να επιλέξουμε ένα χαλί που α) να ταιριάζει με το πάτωμα και β) να έχει τα χρώματα και τα σχέδια που μας αρέσουν, και αυτό να καθορίσει όλη τη διακόσμηση.

Εάν κάποιο άλλο αντικείμενο έχει κεντρικό ρόλο στη διακόσμηση, όπως για παράδειγμα ο καναπές, τότε μπορεί αυτό να καθορίσει την επιλογή του χαλιού.

Ένα χαλί σε ουδέτερα χρώματα είναι ασφαλής επιλογή εάν θέλουμε να λειτουργεί ως φόντο για να αναδείξουμε άλλα στοιχεία διακόσμησης ή αν μας αρέσει να αλλάξουμε στυλ συχνά και πιστεύουμε ότι θα βαρεθούμε ένα έντονο σχέδιο.

Η χρήση

Πέρα από την αισθητική, υπάρχει και η πρακτική πλευρά του θέματος. Αν έχουμε παιδιά, ένα λευκό ή πολύ ανοιχτόχρωμο χαλί μάλλον δεν είναι ιδανική επιλογή. Οι μεσαίες αποχρώσεις, δηλαδή ούτε πολύ ανοιχτές ούτε πολύ σκούρες, είναι το καλύτερο καμουφλάζ για τους λεκέδες. Ακόμα κι αν δεν έχουμε παιδιά, όμως, μπορούμε να επιλέξουμε αυτές τις αποχρώσεις για χώρους όπου υπάρχει πολλή κίνηση και είναι πιθανότερο να δημιουργηθούν λεκέδες.

Αν έχουμε κατοικίδια, ένα καλό «κόλπο» είναι να επιλέξουμε αποχρώσεις που μοιάζουν με το τρίχωμά τους! Διαφορετικά, οι τρίχες θα φαίνονται πάντα και παντού.

Το κυριότερο, πάντως, είναι να βρούμε το χαλί που θα μας γοητεύσει με την πρώτη ματιά, αυτό που θα χαιρόμαστε να στρώνουμε κάθε χειμώνα στο σπίτι μας!

Δείτε τη συλλογή μας από μοναδικά, χειροποίητα χαλιά.

Διαβάστε στο blog μας:
Απαντάμε στις ερωτήσεις σας για τα χειροποίητα χαλιά Ανατολής
Γιατί όλο και περισσότεροι επιστρέφουν στα χειροποίητα χαλιά;
Γνωρίστε τα χαλιά Khal Mohammadi

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 22 Σεπτεμβρίου 2023
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ