Απαντάμε στις ερωτήσεις σας για τα χειροποίητα χαλιά Ανατολής

Συχνά μας εκφράζετε τις απορίες σας σχετικά με τα χειροποίητα χαλιά. Η βαθιά μας γνώση επί του θέματος προκύπτει από την πολυετή εμπειρία μας στον καθαρισμό, την επισκευή και την πώληση χειροποίητων χαλιών, γι’ αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να απαντάμε εμπεριστατωμένα σε κάθε σας ερώτηση. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, κάποιες από τις ερωτήσεις σας και τις απαντάμε παρακάτω:

1. Τι καθορίζει το κόστος και την αξία ενός χειροποίητου χαλιού;

Οι βασικότεροι παράγοντες είναι:

α) Η πυκνότητα των κόμπων του

Όσο περισσότερους κόμπους ανά τετραγωνικό μέτρο έχει ένα χαλί, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του. Περισσότεροι κόμποι σημαίνει μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο σχέδιο του χαλιού, κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο για την κατασκευή του, μεγάλη επιδεξιότητα του τεχνίτη και υψηλής ποιότητας νήματα.

β) Τα υλικά κατασκευής του

Τα χαλιά αποτελούνται από δύο μέρη: το στημόνι, τη βάση δηλαδή, και το πέλος. Για να αντέξει ένα χειροποίητο χαλί στον χρόνο, πρέπει να έχει στημόνι από κάποιο ανθεκτικό υλικό, όπως το βαμβάκι ή το μετάξι. Το πέλος μπορεί να είναι από μαλλί ή μετάξι. Τα μεταξωτά χαλιά έχουν μεγάλη αξία, αφού το μετάξι είναι ένα πολύτιμο υλικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα μάλλινα χαλιά δεν είναι εξαιρετικά, αρκεί να έχουν κατασκευαστεί από ανάλογης ποιότητας μαλλί.

γ) Η προέλευσή του

Όπως όλα τα προϊόντα, έτσι και τα χαλιά κοστολογούνται διαφορετικά από κάθε κατασκευαστή. Δεδομένου ότι το κόστος των πρώτων υλών, του εργατοωρών κλπ. διαφέρει από χώρα σε χώρα, βρίσκουμε διαφορετικές τιμές σε παρόμοια προϊόντα ανάλογα με την προέλευσή τους. Ένα χειροποίητο χαλί από το Αφγανιστάν, για παράδειγμα, έχει συχνά μικρότερο κόστος από ένα χειροποίητο χαλί από το Ιράν, ακόμα κι αν είναι ίδιας ποιότητας.

δ) Ο τεχνίτης που το κατασκεύασε

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, οι έμπειροι τεχνίτες κοστολογούν περισσότερο τη δουλειά τους, αφού είναι υψηλότερης ποιότητας. Οι καλοί τεχνίτες με εμπειρία χρόνων μπορούν να δημιουργούν περίτεχνα σχέδια στα χαλιά τους, με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, κάτι που αυξάνει την αξία των χαλιών και την αντοχή τους στον χρόνο. Έτσι, οι μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν έμπειρο προσωπικό, επενδύουν σε υψηλής ποιότητας υλικά και ελέγχουν αυστηρά τα προϊόντα τους, τα κοστολογούν περισσότερο από μικρότερα εργαστήρια ή οικοτεχνίες.

ε) Το μέγεθός του

Παραδοσιακά, τα χειροποίητα χαλιά δεν έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος γιατί οι παραδοσιακοί αργαλειοί που χρησιμοποιούνταν παλιά δεν μπορούσαν να είναι πολύ μεγάλοι. Οι νομαδικές φυλές, για παράδειγμα, που κατασκεύαζαν τα υπέροχα νομαδικά χαλιά, έπρεπε να έχουν εργαλεία που θα μπορούσαν να κουβαλήσουν μαζί τους. Πλέον, τα χαλιά κατασκευάζονται σε εργαστήρια με σύγχρονα εργαλεία, αλλά και πάλι η κατασκευή ενός μεγάλου χαλιού παίρνει πάρα πολύ χρόνο. Γι’ αυτό και η τιμή ενός χειροποίητου χαλιού που ξεπερνά τα 12 μ2 είναι αρκετά μεγαλύτερη.

στ) Η κατάστασή του

Ένα χειροποίητο χαλί που έχει συντηρηθεί με προσοχή και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, είναι λογικό να έχει μεγαλύτερη αξία από ένα που έχει ξεθωριάσει με τα χρόνια ή έχει λεκέδες που έχουν απορροφηθεί από τις ίνες και πλέον δεν είναι εφικτό να καθαριστούν ή έχει φθορές στο πέλος από υγρασία κλπ. Γι’ αυτό είναι σημαντικό η φροντίδα των χειροποίητων χαλιών μας να γίνεται από ειδικά ταπητοκαθαριστήρια.

ζ) Η παλαιότητά του

Όσο παλαιότερο και σπανιότερο είναι ένα χειροποίητο χαλί, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του. Τα χαλιά που χρονολογούνται παλαιότερα από 150 χρόνια, θεωρούνται αντίκες. Αν πληρούν τα προηγούμενα κριτήρια, η αξία τους είναι μεγάλη!

2. Τι σημαίνουν τα ονόματα των χειροποίητων ανατολίτικων χαλιών;

Έχετε ακούσει για τα χαλιά Μπουχάρα, Καζάκ, Χαλ Μοχαμαντί, Νομάντ, Νάιν κλπ. Πώς πήραν τις ονομασίες αυτές;

Τα χαλιά Ανατολής έχουν συνήθως την ονομασία της προέλευσής τους, δηλαδή της περιοχής όπου κατασκευάστηκαν, ή της φυλής που παραδοσιακά τα κατασκευάζει. Κάθε τόπος έχει διαφορετικές τεχνικές, παραδόσεις και συνθήκες ζωής, άρα διαφορετικά σχέδια, υλικά, χρώματα και άλλα χαρακτηριστικά.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή των χαλιών Khal Mohammadi (Χαλ Μοχαμαντί) που πήραν το όνομά τους από τον τεχνίτη που δημιούργησε το υπέροχο σχέδιό τους με τα μοναδικά χρώματα.

3. Γιατί υπάρχουν κάποιες ατέλειες στα χειροποίητα χαλιά;

Επειδή τα χειροποίητα χαλιά φτιάχνονται εξολοκλήρου από τεχνίτες, χωρίς αυτοματοποιημένες διαδικασίες, χημικές επεξεργασίες και μηχανές, είναι πολύ λογικό να υπάρχουν κάποιες ατέλειες, όπως μικρές αποκλίσεις στα χρώματα ή στα σχέδια.

Όμως είναι αυτές οι ατέλειες που κάνουν κάθε χειροποίητο χαλί μοναδικό και όχι μόνο δεν μειώνουν την αξία του, αλλά αντιθέτως προσθέτουν στον χαρακτήρα του.

4. Γιατί το χειροποίητο χαλί μου αφήνει χνούδι στο πάτωμα;

Αυτό συμβαίνει συνήθως στα χαλιά που έχουν μαλλί στο στημόνι ή το πέλος τους, και ακόμα περισσότερο στα μάλλινα χαλιά με παχύ πέλος. Αντίθετα, σπάνια συμβαίνει στα λεπτά χαλιά, και κυρίως τα μεταξωτά.

Το χνούδι αυτό είναι επιπλέον μάλλινες ίνες που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο χαλί κατά την κατασκευή του. Με τη χρήση βγαίνει στην επιφάνεια και το βλέπουμε με τη μορφή του χνουδιού πάνω ή γύρω από το χαλί μας. Με τον καιρό και όσο το σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα, σιγά σιγά το φαινόμενο αυτό μειώνεται.

5. Πώς να συντηρήσω σωστά τα χειροποίητα χαλιά μου για να μην χάσουν την αξία τους;

Για το συγκεκριμένο ερώτημα έχουμε γράψει αρκετά άρθρα, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στο blog μας. Μερικά από αυτά είναι:

Πόσο συχνά πρέπει να δίνουμε τα χαλιά για καθαρισμό;
Πλύσιμο χαλιών στο σπίτι: 8 συχνά λάθη και πώς τα αποφεύγουμε.
Φροντίδα χαλιών: Μάθετε τα βασικά!

6. Μπορούν να διορθωθούν οι φθορές ενός χειροποίητου χαλιού;

Αρκετές από τις φθορές που συνήθως έχουν τα χειροποίητα χαλιά μπορούν να διορθωθούν, όπως το ξεθώριασμα, η αναστροφή πέλους, το κατσάρωμα, τα φθαρμένα ρέλια και κρόσσια κ.α., αλλά αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της φθοράς. Πάντως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ένα χαλί επιδιορθώθηκε και έγινε πάλι σαν καινούργιο, γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να μας το φέρετε για να αξιολογήσουμε τη ζημιά και να σας ενημερώσουμε αν διορθώνεται και πώς.

Δείτε μερικές επισκευές που έχουμε πραγματοποιήσει:
Αποκατάσταση χρωμάτων ξεβαμμένου Nain
Δείτε τα χρώματα των χαλιών σας να ζωντανεύουν ξανά!
Επισκευάζονται τα φθαρμένα ρέλια και κρόσια των χαλιών μου;
Ο αποχρωματισμός των χαλιών και πώς αντιμετωπίζεται

7. Πώς θα επιλέξω ένα χειροποίητο χαλί και τι πρέπει να προσέξω πριν το αγοράσω;

Πρώτος κανόνας, κατά τη γνώμη μας, είναι ότι δεν αγοράζουμε ποτέ χειροποίητα χαλιά χωρίς να τα έχουμε δει από κοντά. Όσο ωραία κι αν φαίνονται στην οθόνη του υπολογιστή, του κινητού ή της τηλεόρασης, αν δεν πιάσουμε με τα χέρια μας το χαλί, αν δεν δούμε από κοντά τα χρώματά του, τους κόμπους του, το σχέδιό του κλπ., ποτέ δεν θα έχουμε τη σωστή εικόνα και μπορεί να απογοητευτούμε από το χαλί που θα παραλάβουμε τελικά.

Χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την επιλογή του σωστού χαλιού για τον χώρο σας θα βρείτε εδώ:
Αγοράζετε καινούργια χαλιά; Διαβάστε τι πρέπει να προσέξετε.

Σημαντικό για εμάς είναι και το να δούμε το χαλί στον χώρο που θα τοποθετηθεί, ώστε να αποφασίσουμε αν πράγματι ταιριάζει. Γι’ αυτό, αν επιλέξετε χειροποίητα χαλιά Ανατολής από τη συλλογή μας, τα φέρνουμε εντελώς δωρεάν στον χώρο σας για να τα δείτε τοποθετημένα και να αποφασίσετε ποια σας αρέσουν περισσότερο. Μάλιστα, αγοράζοντας ένα χαλί από το κατάστημά μας, σας κάνουμε δώρο τον πρώτο καθαρισμό του!

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες: 210 7654 000.

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 30 Μαρτίου 2023
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ