Γνωρίστε τα χαλιά Ziegler

Τα χαλιά Ziegler (Ζίγκλερ) ανήκουν σε έναν σύγχρονο τύπο χαλιών και πήραν το όνομά τους από έναν Αγγλο-Ελβετό επιχειρηματία. Ανήκουν σε μια ευρύτερη κατηγορία χαλιών που συνήθως βρίσκουμε με το όνομα Chobi (Τσόμπι), από τη λέξη «choob», που σημαίνει «ξύλο» στα Περσικά, στα Ουρντού (Πακιστάν) και σε κάποιες διαλέκτους της Ινδίας. 

Τι σχέση έχουν τα χαλιά με το ξύλο, όμως; Τα χαλιά Chobi άρχισαν να κατασκευάζονται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η μόδα στον δυτικό κόσμο όριζε χρώματα κοντά σε αυτά του ξύλου. Τα χαλιά σε αποχρώσεις του μπεζ και του καφέ με πιο απλά μοτίβα άρχισαν να αγοράζονται περισσότερο από τους εισαγωγείς χαλιών των δυτικών χωρών, και κυρίως της βόρειας Αμερικής, επομένως οι κατασκευαστές στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν άρχισαν να φτιάχνουν περισσότερα τέτοια χαλιά. 

Οι μεγάλες εταιρείες της Δύσης συνεργάστηκαν μαζί τους για να τροποποιήσουν τα σχέδια των παραδοσιακών ανατολίτικων χαλιών ώστε να ταιριάζουν περισσότερο με τις προτιμήσεις των πελατών τους. Τα χρώματα έγιναν λιγότερο έντονα και τα σχέδια πιο απλά, ενώ χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές πλυσίματος που ξεθώριαζαν τα χρώματα και τα έκαναν να μοιάζουν με αντίκες. 

Ένα από τα δημοφιλέστερα σχέδια της εποχής ήταν το Ziegler, που μέχρι σήμερα έχει αφήσει τη σφραγίδα του στα χαλιά Chobi. Το 1883 η εταιρεία παραγωγής και διανομής χαλιών Ziegler & Co., με έδρα το Μάντσεστερ, ανέθεσε σε κορυφαίους σχεδιαστές από το Ιράν και την Ευρώπη να τροποποιήσουν διάσημα παραδοσιακά σχέδια, όπως το Sultanabad, δημιουργώντας πιο απλές αλλά εντυπωσιακές εκδοχές τους στα απαλά χρώματα που πρόσταζε η μόδα της εποχής. Τα χαλιά που προέκυψαν έγιναν πολύ δημοφιλή στη δυτική αγορά. 

Έτσι, το όνομα «Ζίγκλερ» χρησιμοποιήθηκε – και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα – για όλα τα χαλιά αυτού του στυλ που παράγονται σε διάφορες χώρες. Φυσικά, τα πρώτα Ziegler αποτελούν θησαυρούς για τους συλλέκτες!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή χειροποίητων χαλιών μας, αλλά και την επισκευή και τον καθαρισμό χαλιών από τα ταπητοκαθαριστήρια Ρεϊζίδης, καλέστε μας: 210 7650204-5.

Διαβάστε επίσης για τα χαλιά: KHAL MOHAMMADI / KILIM / NOMAD / KAZAK / BUKHARA.

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 10 Απριλίου 2024
ΕΠΟΜΕΝΟ