Χαλί σε χώρο με τζάκι: Τι επιλέγουμε και τι προσέχουμε.

Η σωστή επιλογή του χαλιού που θα στρώσουμε σε έναν χώρο με τζάκι είναι πρωτίστως θέμα ασφάλειας. Άλλα θέματα που μας απασχολούν συνήθως είναι πώς προστεύουμε και πώς συντηρούμε τα χαλιά που βρίσκονται σε χώρους με τζάκι. Ας δούμε όλες τις απαντήσεις αναλυτικά.

Η επιλογή του χαλιού

Θα έχετε δει στα παραδοσιακά σπίτια των ορεινών περιοχών ότι μπροστά από τις σόμπες και τα τζάκια στρώνονται φλοκάτες ή άλλα χαλιά από μαλλί ή δέρμα. Το μαλλί είναι ένα υλικό από τη φύση του βραδύκαυστο, άρα δεν πιάνει φωτιά εύκολα και καίγεται αργά. Το δέρμα είναι επίσης ανθεκτικό στη φωτιά. Αντίθετα, τα συνθετικά υλικά είναι εύφλεκτα. 

Πώς προστατεύουμε το χαλί

Όσο ανθεκτικό κι αν είναι το χαλί στη φωτιά, καλό είναι να το προστατέψουμε από τις καύτρες τοποθετώντας το 1 – 1,5 μέτρο μακριά από το τζάκι ή τη σόμπα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δερμάτινο χαλάκι πάνω από το σημείο του χαλιού που είναι κοντά στη φωτιά. Αν το τζάκι μας είναι παραδοσιακό, χρησιμοποιούμε πάντα προστατευτική σήτα. Αν έχουμε ενεργειακό τζάκι ή σόμπα, δεν αφήνουμε ποτέ το τζάμι ανοιχτό.

Πώς αντιμετωπίζουμε τυχόν λεκέδες

Το συχνότερο είδος λεκέ που μπορεί να συμβεί σε ένα χαλί που βρίσκεται κοντά σε τζάκι είναι από στάχτη. Το πρώτο βήμα που κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι να μαζέψουμε όσο περισσότερη στάχτη μπορούμε με την ηλεκτρική σκούπα. Αν υπάρχει ακόμα λεκές καθαρίζουμε απαλά και με μικρές κινήσεις χρησιμοποιώντας ένα λευκό πανάκι βρεγμένο με νερό και λίγο υγρό πιάτων. Ξεβγάζουμε καλά με σκέτο ζεστό νερό και ένα πανάκι ή καθαρό σφουγγαράκι. Σε καμιά περίπτωση δεν τρίβουμε δυνατά για να μην σπρώξουμε περισσότερο τη στάχτη μέσα στις ίνες του χαλιού. Αν ο λεκές παραμένει ακόμα, είναι προτιμότερο να απευθυνθούμε σε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο.

Πώς διατηρούμε το χαλί καθαρό

Συνήθως λέμε ότι τα χαλιά πρέπει να σκουπίζονται με την ηλεκτρική σκούπα μία φορά την εβδομάδα για να απομακρύνεται η σκόνη και τυχόν σκουπιδάκια. Στην περίπτωση που το χαλί είναι κοντά σε τζάκι ή σόμπα είναι σίγουρο πως βρωμίζεται περισσότερο από τα ξύλα και τη στάχτη. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για φλοκάτη ή κάποιο άλλο χαλί με μακριές ίνες, σίγουρα διάφορα μικροαντικείμενα καταλήγουν κρυμμένα βαθιά στο πέλος τους. Επομένως, το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα πρέπει να γίνεται συχνότερα και με περισσότερη προσοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιλογή και τη συντήρηση των χαλιών σας, καλέστε μας: 210 7654000.

Διαβάστε στο blog μας:
Τι χαλί να επιλέξω για το υπνοδωμάτιο;
Χαλί Hand-knotted ή Hand-tufted; Ποιες είναι οι διαφορές τους.
Ποιο χαλί ταιριάζει στο σπίτι μου;

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 20 Φεβρουαρίου 2024
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ