Χαλί Hand-knotted ή Hand-tufted; Ποιες είναι οι διαφορές τους.

Θα έχετε δει στα καταστήματα χαλιών να αναφέρονται οι δύο αυτοί τύποι: Hand-knotted και Hand-tufted. Τι σημαίνουν, ποιες είναι οι διαφορές τους και πώς τα ξεχωρίζουμε; Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Hand-knotted είναι τα χαλιά που έχουν κατασκευαστεί με χειροποίητους κόμπους, χαρακτηριστικό των ανατολίτικων χαλιών που φτιάχνονται σε παραδοσιακό αργαλειό. Ο τεχνίτης δένει τους κόμπους έναν-έναν με τα χέρια του. Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για εργασία χρονοβόρα και απαιτητική, που απαιτεί εμπειρία, εξειδίκευση, αλλά και μεράκι. Τα hand-knotted χαλιά είναι πραγματικά έργα τέχνης και ο τεχνίτης αληθινός καλλιτέχνης! Είναι η δική του αισθητική και τέχνη που αποτυπώνεται πάνω στο έργο του. Γι’ αυτό και η τόσο χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία αξίζει τον κόπο και διατηρείται μέχρι σήμερα, παρότι υπάρχουν πλέον μηχανές που παράγουν χαλιά μαζικά και γρήγορα. Τα χειροποίητα χαλιά είναι μοναδικά και πολύ ανθεκτικά. Με τη σωστή συντήρηση μπορούν να αποτελέσουν οικογενειακά κειμήλια μεγάλης αξίας.

Hand-tufted ονομάζονται τα χαλιά που φτιάχνονται με μια μέθοδο που δεν είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητη, αλλά απαιτεί τη χρήση ενός μηχανοκίνητου αργαλειού. Το σχέδιο, αποτυπωμένο σε έναν καμβά σε πλαίσιο, υφαίνεται με τη βοήθεια του μηχανήματος που χειρίζεται ο τεχνίτης, ο οποίος δεν χρειάζεται να δένει το νήμα με κόμπους. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ γρήγορη. Σε μία μόνο μέρα μπορεί να είναι έτοιμο ένα χαλί που αν κατασκευαζόταν χειροποίητα – ήταν δηλαδή hand-knotted – θα χρειαζόταν 6-9 μήνες! 

Εμφανισιακά τα δύο είδη χαλιών μοιάζουν μεταξύ τους. Ας δούμε, λοιπόν, πώς τα ξεχωρίζουμε εύκολα και ποιες είναι οι διαφορές τους γενικά ως χαλιά. 

1. Η βασική τους διαφορά

Είπαμε ότι τα hand-knotted χαλιά κατασκευάζονται δένοντας τα νήματα σε κόμπους, ενώ στα hand-tufted δεν χρησιμοποιείται αυτή η πρακτική. Αυτή η βασική διαφορά είναι εμφανής στο πίσω μέρος του χαλιού. Τα hand-knotted χαλιά δεν έχουν κανένα άλλο υλικό στο πίσω μέρος τους. Θα μπορούσε κάποιος ακόμα και να μπερδέψει τις δύο πλευρές, αφού το σχέδιο είναι το ίδιο εμφανές, όπως σε ένα πλεκτό. Τα hand-tufted χαλιά έχουν μια επίστρωση από λάτεξ που συγκρατεί την ύφανση και καλύπτεται από ένα ύφασμα, συνήθως καμβά.

2. Αισθητική διαφορά

Τα hand-knotted χαλιά, όπως αναφέραμε, είναι μοναδικά επειδή φτιάχνονται στο χέρι. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν και κάποιες ατέλειες, οι οποίες όμως όχι μόνο δεν θεωρούνται μειονεκτήματα αλλά αντίθετα τονίζουν την αξία ενός χαλιού, αφού αποδεικνύουν τη μοναδικότητά του. Τα hand-tufted χαλιά δεν έχουν αυτές τις ατέλειες επειδή φτιάχνονται με το σχέδιο τυπωμένο. Όμως, δεν είναι και μοναδικά γιατί το κάθε σχέδιο παράγεται πολλές φορές.

3. Κόμποι και κρόσσια

Αφού τα hand-tufted χαλιά δεν έχουν κόμπους, στις άκρες τους τοποθετούνται κάποιες ίνες που μοιάζουν με κόμπους. Το καταλαβαίνουμε από την απόλυτη ομοιομορφία τους, κάτι που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί στα χειροποίητα χαλιά. Τα κρόσσια είναι βασικό στοιχείο της ύφανσης ενός χειροποίητου χαλιού γιατί είναι ουσιαστικά οι άκρες των νημάτων του, που δένονται με ένα τελευταίο κόμπο και στη συνέχεια αφήνονται να εξέχουν. Στα hand-tufted χαλιά τα κρόσσια είναι πρόσθετο διακοσμητικό στοιχείο που τοποθετείται στο τέλος.

4. Ανθεκτικότητα

Τα χειροποίητα χαλιά είναι πολύ ανθεκτικά. Αυτό οφείλεται στον τρόπο κατασκευής τους, επειδή οι κόμποι δένονται σφιχτά και συγκρατούνται μεταξύ τους. Γι’ αυτό τα hand-knotted χαλιά αποτελούν πραγματική επένδυση. Τα hand-tufted χαλιά, επειδή τα νήματά τους είναι κολλημένα και όχι δεμένα, μπορεί να τα δούμε να ξεκολλάνε, να λασκάρουν και να ξεφτίζουν με τα χρόνια. Τα κρόσσια και οι κολλημένες στις άκρες ίνες είναι πιθανό να ξηλωθούν.

Στη συλλογή Reizidis Collection θα βρείτε hand-knotted ανατολίτικα χαλιά σε διαφόρων τύπων και σε ποικιλία σχεδίων. Δείτε μερικά από αυτά στο site μας και επισκεφτείτε το κατάστημά μας για περισσότερα: Βασιλείου Αντωνιάδου 13, Βύρωνας.

Διαβάστε στο blog μας:
Πακιστανική Μπουχάρα: Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της;
Ποιο χαλί ταιριάζει στο σπίτι μου;
Απαντάμε στις ερωτήσεις σας για τα χειροποίητα χαλιά Ανατολής

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 8 Νοεμβρίου 2023
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ