Πακιστανική Μπουχάρα: Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της;

Η ιστορία

Η ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει και το σημερινό Πακιστάν έχει μακρά παράδοση στην υφαντουργία. 

Τα περίτεχνα μοτίβα που βλέπουμε στα χαλιά Ανατολής αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της τέχνης της περιοχής και συναντώνται όχι μόνο στα υφαντά αλλά ακόμα και στην αρχιτεκτονική της. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ταπητουργία είναι μέρος αυτής της παράδοσης εδώ και αιώνες. Όταν το Πακιστάν έγινε ανεξάρτητο κράτος, το 1947, μουσουλμάνοι κατασκευαστές χαλιών εγκαταστάθηκαν στις πόλεις Λαχόρη και Καράτσι, που εξελίχθηκαν σε μεγάλα κέντρα ταπητουργίας. Μέχρι και σήμερα στο Πακιστάν κατασκευάζονται διάφοροι τύποι χαλιών εξαιρετικής ποιότητας. Η πακιστανική μπουχάρα είναι το γνωστότερο.

Τα χρώματα και τα σχέδια

Μπουχάρα ονομάζουμε γενικώς τα χαλιά που φέρουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα, συνήθως γεωμετρικά ή με οκτάγωνα ή οβάλ σχήματα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πακιστανικής μπουχάρας είναι η μεγάλη ποικιλία στα χρώματα: μαύρο, χρυσό, μπλε, κόκκινο, πράσινο και μπεζ.

Τα υλικά και η ύφανση

Το μαλλί υψηλής ποιότητας είναι το συνηθέστερο υλικό αλλά κάποιες φορές χρησιμοποιείται και το μετάξι. Όμως είναι η υψηλή πυκνότητα των κόμπων που κάνει την πακιστανική μπουχάρα να ξεχωρίζει, γιατί της δίνει μια γυαλάδα που την κάνει να μοιάζει ολομέταξη! Επίσης, οι πυκνοί κόμποι κάνουν τα χαλιά πολύ ανθεκτικά. 

Η φροντίδα

Όλα τα χειροποίητα χαλιά μπορούν να αντέξουν για πάρα πολλά χρόνια και να αποτελέσουν πολύτιμα κειμήλια, εφόσον φυσικά τα φροντίζουμε όπως τους αξίζει. Το συχνό σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, είναι απαραίτητο ώστε να μην συσσωρεύεται σκόνη στο πέλος, κάτι το οποίο προκαλεί φθορές. Ο ετήσιος επαγγελματικός καθαρισμός βοηθά τα χαλιά να διατηρήσουν την καλή τους κατάσταση και τη ζωντάνια των χρωμάτων τους.

Ρωτήστε μας για περισσότερες πληροφορίες: 210 7650204-5.

Δείτε στη συλλογή μας μοναδικές χειροποίητες μπουχάρες.

Διαβάστε επίσης την ιστορία των χαλιών: Bukhara | Kazak | Kilim  | Nomad | Khal Mohammadi

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 29 Σεπτεμβρίου 2023
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ