Πότε είναι η ώρα να στρώσουμε χαλιά;

Η παράδοση λέει ότι τα χαλιά στρώνονται στις 26 Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Δημητρίου, και μαζεύονται στις 21 Μαΐου, δηλαδή Κωνσταντίνου και Ελένης. Φυσικά, αυτή είναι μια παράδοση που παλιά είχε περισσότερο νόημα.

Οι πρόγονοί μας είχαν συνδέσει τις μεγάλες γιορτές με διάφορες εργασίες που γίνονταν στο σπίτι ή στις καλλιέργειες για πρακτικούς λόγους. Άλλωστε, στα περισσότερα σπίτια υπάρχει ένας Δημήτρης, ένας Κωνσταντίνος ή μια Ελένη και αυτές τις μέρες υποδέχονταν συγγενείς και φίλους για να γιορτάσουν. Επομένως, γινόταν γενική καθαριότητα και με την ευκαιρία στρώνονταν ή ξεστρώνονταν και τα χαλιά. Τέτοια περίπτωση είναι και η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που παραδοσιακά γίνεται το στόλισμα των Χριστουγέννων.

Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, λόγω της αλλαγής αφενός των συνηθειών μας και αφετέρου του κλίματος. Τα τελευταία χρόνια το κρύο ξεκινά αργότερα, άρα καθυστερεί και το στρώσιμο των χαλιών. Παρόλα αυτά, το τέλος Οκτωβρίου είναι μια καλή εποχή, αν όχι για να στρώσουμε, τουλάχιστον για να προετοιμάσουμε το σπίτι μας να υποδεχτεί τα χαλιά μας, κάνοντας ένα καλό γενικό καθάρισμα. Ειδικά αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, που συνήθως κυκλοφορούν ξυπόλητα, καλό είναι να μπουν χαλιά από τώρα.

Αν τα χαλιά σας βρίσκονται στο ταπητοκαθαριστήριό μας για φύλαξη, καλέστε μας για να προγραμματίσετε την παράδοσή τους στο σπίτι σας. Αν δεν προλάβατε να τα πλύνετε το καλοκαίρι, προλαβαίνετε να μας καλέσετε για να τα παραλάβουμε, να τα καθαρίσουμε, να κάνουμε τυχόν επισκευές αν χρειάζονται και να σας τα επιστρέψουμε σαν καινούργια!

Πριν στρώσετε χαλιά, όμως, διαβάστε τις συμβουλές μας:

ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΧΑΛΙΩΝ: 4 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ.

Για τον βαθύ καθαρισμό και την επισκευή των χαλιών σας, επικοινωνήστε μαζί μας: 210 7650204-5.

Διαβάστε στο blog μας:
Ποιο χαλί ταιριάζει στο σπίτι μου;
Πλύσιμο των χαλιών στο ταπητοκαθαριστήριο ή στο σπίτι;
Χαλιά και κατοικίδια πάνε μαζί;

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 26 Οκτωβρίου 2023
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ