Δυσάρεστη οσμή στο χαλί: Γιατί συμβαίνει και τι κάνουμε;
Είναι πιθανό, ακόμα και από την πρώτη στιγμή που βγάλαμε τα χαλιά από τον χώρο όπου τα είχαμε αποθηκεύσει και τα στρώσαμε στο σπίτι μας, να παρατηρούμε μια περίεργη μυρωδιά στον χώρο. Γιατί μπορεί τα χαλιά μας να είναι υπεύθυνα γι’ αυτή τη μυρωδιά; Τι μπορεί να έχει συμβεί και τι μπορούμε να κάνουμε;
Συνηθισμένη αιτία είναι ένας ή περισσότεροι αόρατοι λεκέδες που έχουν εισχωρήσει στις ίνες του χαλιού. Υγρά όπως χυμός φρούτων, λευκό κρασί και άλλα ποτά που έχουν έντονη μυρωδιά, ούρα από κατοικίδιο κ.α. είναι μερικά από αυτά που μπορεί να προκαλέσουν άσχημες οσμές αν δεν καθαριστούν αποτελεσματικά. Το πλύσιμο στο σπίτι δεν καταφέρνει πάντα να απομακρύνει εντελώς αυτούς τους λεκέδες, ειδικά αν έχουν μείνει πάνω στο χαλί για καιρό.
Άλλη πολύ συνηθισμένη αιτία είναι η ύπαρξη υγρασίας. Είτε επειδή μετά το πλύσιμο το χαλί δεν στέγνωσε εντελώς, είτε επειδή στον χώρο αποθήκευσης υπήρχε υγρασία που εισχώρησε στη σακούλα, είτε επειδή έπεσε νερό στο χαλί όσο είναι στρωμένο στο σπίτι και δεν το στεγνώσαμε άμεσα, η υγρασία δημιούργησε μούχλα, άρα και αυτή την άσχημη, χαρακτηριστική της οσμή.
ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΧΑΛΙ: ΠΟΙΕΣ ΦΘΟΡΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ
Υπάρχουν βέβαια και αιτίες που δεν οφείλονται σε δικές μας πρακτικές. Για παράδειγμα, όπως έχουμε αναφέρει ξανά για τα hand-tufted χαλιά, έχουν μια επίστρωση από λάτεξ που συγκρατεί την ύφανση και καλύπτεται από ένα ύφασμα, συνήθως καμβά. Το υλικό της επίστρωσης αυτής μπορεί να πολυμεριστεί με τα χρόνια και να γίνει μια σκόνη που μοιάζει με χώμα και μυρίζει σαν καμμένο καουτσούκ.
Η χρήση του μαλλιού στα παραδοσιακά αφγανικά χαλιά που δεν έχουν υποστεί βαφή ή άλλη επεξεργασία, ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, κάτι που προκαλεί και βαριά οσμή. Αυτά τα χαλιά προτιμά ιδιαίτερα ο σκόρος, επειδή είναι από εντελώς φυσικό μαλλί.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Μια άμεση πρόχειρη λύση είναι να σκεπάσουμε τις οσμές χρησιμοποιώντας αποσμητικά που μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι από φυσικά υλικά.
Η μαγειρική σόδα είναι γνωστό ότι απορροφά τις δυσάρεστες οσμές. Αρκεί να πασπαλίσουμε το χαλί με σόδα σε όλη την επιφάνειά του, να την αφήσουμε μερικές ώρες για να δράσει και στη συνέχεια να σκουπίσουμε με την ηλεκτρική σκούπα. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μπορούμε να προσθέσουμε στη σόδα πριν την απλώσουμε μερικές σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο που μας αρέσει. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο μπαχαρικό, όπως η κανέλα, το γαρύφαλλο ή το μοσχοκάρυδο.
Η αποτελεσματικότερη λύση, εάν το πρόβλημα προέρχεται από λεκέδες ή υγρασία, είναι να δώσουμε άμεσα τα χαλιά μας για έναν βαθύ επαγγελματικό καθαρισμό στο ταπητοκαθαριστήριο που εμπιστευόμαστε. Η σωστή διαδικασία πλυσίματος και στεγνώματος σε συνδυασμό με τα κατάλληλα καθαριστικά κάνουν τα χαλιά να μυρίζουν φρεσκάδα και, βέβαια, να είναι ασφαλή για την υγεία μας.
Το πρόβλημα του πολυμερισμού στα hand-tufted χαλιά, μπορεί να επιδιορθωθεί αφαιρώντας εντελώς την παλιά κόλλα και εφαρμόζοντας νέα επίστρωση.
Η λύση για αφγανικά χαλιά είναι η χρήση ενός ενζυματικού προϊόντος που σκοτώνει τους μύκητες, αφού γίνει βαθύς καθαρισμός.
Για να αναλάβουμε τον καθαρισμό ή την επιδιόρθωση των χαλιών σας, καλέστε μας στο 210 7654 000.
Διαβάστε στο blog μας:
Φύλαξη χαλιών: Τι πρέπει να προσέξουμε
Πλύσιμο χειροποίητων χαλιών στο σπίτι
Υγρασία στο χαλί: Ποιες φθορές προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται