Μεταξωτά χαλιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Δεν υπάρχουν εντυπωσιακότερα χαλιά από τα μεταξωτά! Και μόνο ο τρόπος που τα χρώματά τους διαφοροποιούνται ανάλογα με την αντανάκλαση του φωτός, λόγω της γυαλάδας τους, είναι θεαματικός! Προσθέστε στα μοναδικά χαρακτηριστικά τους και την υπέροχη απαλή και λεία αίσθηση στην αφή και θα καταλάβετε γιατί τα αγαπάμε τόσο!
Πώς κατασκευάζονται
Τα μεταξωτά χαλιά προφανώς φτιάχνονται από μετάξι. Όμως πόσα ξέρουμε για τον τρόπο παραγωγής και τα χαρακτηριστικά του μεταξιού;
Η ίνα του μεταξιού παράγεται από τον μεταξοσκώληκα όταν φτιάχνει το κουκούλι του. Είναι συνεχής, πάρα πολύ ανθεκτική και κόβεται πολύ δύσκολα και μόνο με την επίδραση κάποιας εξωτερικής αιτίας. Η επεξεργασία των κουκουλιών για να εξαχθεί το μετάξι είναι μια σύνθετη και δύσκολη διαδικασία, που ξεκίνησε στην Κίνα. Λένε ότι την ανακάλυψε η αυτοκράτειρα Σι Λινγκ-τσι το 2650 π.Χ. και ότι μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ. οι Κινέζοι διατήρησαν το μονοπώλιο κρατώντας μυστικό τον τρόπο παραγωγής, μέχρι που μεταδόθηκε στην Περσία και αργότερα στο Βυζάντιο.
Το μετάξι ήταν γνωστό στην Αρχαία Ελλάδα, και μάλιστα πριν την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το ονόμαζαν «σήρ» και γνώριζαν ότι παραγόταν σε μια χώρα που λεγόταν «Σηρία» (δηλαδή στην Κίνα). Ο Αριστοτέλης, όμως, είχε αναφέρει ότι υπήρχε μια κοπέλα στην Κω, η Παμφίλη, που ύφαινε υπέροχα μεταξωτά υφάσματα, άρα ίσως οι γυναίκες της Κω να γνώριζαν από τότε τον τρόπο επεξεργασίας του μεταξιού!
Είναι εύκολο να φανταστούμε ότι για να παραχθεί όλο το μετάξι που απαιτείται για να κατασκευαστεί ένα χαλί ή ένα ύφασμα χρειάζεται πολύ μεγάλος αριθμός κουκουλιών και πολύς χρόνος για την επεξεργασία του. Αυτός είναι ο λόγος που οτιδήποτε μεταξωτό είναι ακριβό και πολύτιμο.
Επιπλέον, για να κατασκευαστεί ένα χαλί από ένα τόσο λεπτεπίλεπτο υλικό, χρειάζονται πάρα πολλοί κόμποι, άρα πολύς χρόνος και μεγάλος κόπος.
Τα μεταξωτά χαλιά συνήθως προέρχονται από περσικά εργαστήρια, από το Κασμίρ της Ινδίας, από την Τουρκία (χαλιά Hereke) και φυσικά από την Κίνα.
Πώς τα χρησιμοποιούμε
Όπως αναφέραμε ήδη, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των μεταξωτών χαλιών είναι η φυσική λάμψη τους, που τα κάνει πολύ εντυπωσιακά, αλλά και η απαλή και λεία υφή τους. Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η μεγάλη αντοχή που τους προσδίδουν οι ίνες μεταξιού, που είναι οι ανθεκτικότερες φυσικές ίνες που υπάρχουν!
Το μετάξι είναι υλικό που απορροφά την υγρασία και μαγνητίζει τη σκόνη. Επομένως, λειτουργεί σαν φυσικός καθαριστής σε έναν χώρο. Αυτό βέβαια, έχει και τα αρνητικά του. Η υγρασία και η σκόνη δεν κάνουν καλό στα χαλιά, άρα καλό είναι τα μεταξωτά χαλιά να μην εκτίθενται σε περιβάλλοντα με έντονες τέτοιες συνθήκες.
Για τον λόγο αυτό, συνήθως δεν χρησιμοποιούνται στο πάτωμα, εκτός αν πρόκειται για χώρους όπου δεν πατάμε συχνά και σίγουρα όχι με τα παπούτσια. Η χρήση τους είναι κυρίως διακοσμητική.
Πώς τα φροντίζουμε
Όπως είπαμε, αυτά που πρέπει να προσέξουμε κυρίως είναι η υγρασία και η σκόνη. Αν έχουμε ένα μεταξωτό χαλί στο πάτωμα του σπιτιού μας, έστω κι αν δεν το πατάμε συχνά, πρέπει να το σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα κάθε εβδομάδα. Προσέχουμε να μην χρησιμοποιήσουμε τη βούρτσα γιατί μπορεί να τραβήξει τις ίνες.
Αν το χρησιμοποιούμε ως διακοσμητικό, μπορούμε να το καθαρίζουμε τινάζοντάς το ώστε να φύγει η πολλή σκόνη.
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν το πλένουμε στο σπίτι! Τα άλατα που υπάρχουν στο νερό, τα χημικά των καθαριστικών, ακόμα και ο ατμός, το αργό στέγνωμα και το φως του ήλιου μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα την όψη, την υφή και το σχήμα του.
Ο επαγγελματικός καθαρισμός γίνεται με απιονισμένο νερό, ειδικά καθαριστικά και κατάλληλες τεχνικές και συνθήκες στεγνώματος. Είναι ο μόνος τρόπος το μεταξωτό χαλί σας να παραμείνει λαμπερό και ολοκαίνουριο για πολλά χρόνια.
Καλέστε μας για περισσότερες πληροφορίες: 210 76 54 000.
Διαβάστε στο blog μας:
Υγρασία στο χαλί: Ποιες φθορές προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται
Γνωρίστε τα χαλιά Khal Mohammadi
Αποκατάσταση χρωμάτων χειροποίητου χαλιού