5 μύθοι για τον καθαρισμό των χαλιών με απλά καθημερινά υλικά

Ξύδι, πετρέλαιο, βενζίνη, οδοντόκρεμα… Είναι μόνο μερικά από τα απλά καθημερινά υλικά που συχνά προτείνονται σε άρθρα για τον καθαρισμό των χαλιών στο σπίτι. Μπορούν, όμως, στ’ αλήθεια αυτά τα υλικά να καθαρίσουν τα χαλιά ή μήπως υπάρχει περίπτωση, τουλάχιστον κάποια από αυτά, να δημιουργήσουν μέχρι και ανεπανόρθωτες φθορές;

Ας τα δούμε ένα-ένα:

1. Ξύδι

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε ότι το ξύδι δεν μπορεί να καθαρίσει ένα χαλί! Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να καθίσει πάνω στο πέλος και να του δώσει μια λάμψη που ίσως το κάνει να φαίνεται καθαρότερο από πριν. 

Όμως! Το πρόβλημα είναι ότι το ξύδι σταθεροποιεί τα χρώματα, άρα αν έχουμε έναν χρωματιστό λεκέ απλά δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί! Το δεύτερο πρόβλημα που προκαλεί είναι κίτρινους ή καφετί λεκέδες, αν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποσότητα, και ξεθώριασμα των χρωμάτων, σε συνδυασμό με το φως του ήλιου.

2. Πετρέλαιο/ βενζίνη

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά παλιά συνηθιζόταν και ακόμα προτείνεται σε διάφορα άρθρα στο ίντερνετ. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οι νοικοκυρές το εφάρμοζαν: α) όπως και το ξύδι, κάνει το πέλος του χαλιού να γυαλίζει, β) η μυρωδιά του διώχνει τον σκόρο, γ) καθαρίζει πράγματι τους λιπαρούς λεκέδες.

Όμως! Το πετρέλαιο και η βενζίνη μπορούν να καταστρέψουν τα χαλιά μας. Το κυριότερο πρόβλημα που προκαλείται είναι ότι μαγνητίζουν τη σκόνη, η οποία κολλάει πάνω τους και με τον καιρό κάνει το χαλί να φαίνεται θαμπό και βρώμικο. Επίσης, το στρώμα που δημιουργείται από πετρέλαιο ή βενζίνη και σκόνη καθαρίζεται πολύ δύσκολα ακόμα και με επαγγελματικό καθαρισμό.

3. Απορρυπαντικό πιάτων

Είναι ένα καθαριστικό το οποίο προτείνουμε κι εμείς σε περιπτώσεις λιπαρών λεκέδων στα χαλιά.

Όμως! Η συμβουλή μας είναι να χρησιμοποιείται μόνο τοπικά, σε μικρή ποσότητα και αφού έχουμε δοκιμάσει σε μια γωνίτσα για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα ξεβάψουν τα χρώματα του χαλιού. Επίσης, προσέχουμε ώστε να μην τρίψουμε δυνατά το χαλί και να ξεβγάλουμε καλά αφού καθαρίσουμε τον λεκέ. Είμαστε τόσο προσεκτικοί με το υγρό πιάτων επειδή είναι αλκαλικό, επομένως μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα χρώματα αν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποσότητα.

4. Οδοντόκρεμα

Η οδοντόκρεμα είναι σχεδόν αθώα…

Όμως! Δεδομένου ότι περιέχει λευκαντικούς παράγοντες και πολλές φορές κόκκους για τον καλύτερο καθαρισμό των δοντιών, δεν προτείνουμε το τρίψιμο του χαλιού με οδοντόκρεμα γιατί μπορεί να φθείρει τις ίνες του. Επίσης, δεν πιστεύουμε ότι μπορεί πραγματικά να καθαρίσει το χαλί!

5. Αφρός ξυρίσματος

Τι να πούμε γι’ αυτή την πρόταση; Ο αφρός ξυρίσματος δεν είναι καν καθαριστικό! Δεν πρόκειται να καθαρίσει ούτε το χαλί ούτε κάποια άλλη επιφάνεια.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε περίπτωση λεκέ είναι διαφορετική και απαιτεί τον ανάλογο τρόπο καθαρισμού. Είναι πολύ ελκυστική η ιδέα ότι μπορούμε να καθαρίσουμε τα χαλιά μας εύκολα στο σπίτι με καθαριστικά ή άλλα υλικά που ήδη έχουμε αλλά μπορεί να προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημιά αν ακολουθήσουμε οδηγίες που δεν ενδείκνυνται. 

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τι κάνουμε σε περίπτωση λεκέ στο χαλί: 

ΛΕΚΕΣ ΣΤΟ ΧΑΛΙ; 4 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

Ή να μας καλέσετε για να σας καθοδηγήσουμε ανάλογα με την περίπτωση.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αντιμετώπιση των λεκέδων πρέπει να γίνεται άμεσα. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για τα χαλιά αλλά και για τα ρούχα μας και όλα τα υφάσματα. 

Είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες: 210 7654 000.

Διαβάστε στο blog μας:
Λεκές στο χαλί: 5 λάθη που δεν πρέπει να κάνουμε!
Πλύσιμο των χαλιών στο ταπητοκαθαριστήριο ή στο σπίτι;
Συντήρηση χειροποίητων χαλιών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 27 Μαΐου 2024
ΕΠΟΜΕΝΟ