Φθορές στα χαλιά: Τι είναι το κατσάρωμα και πώς διορθώνεται;

Μιλήσαμε σε προηγούμενα άρθρα μας για την αναστροφή πέλους, για το ξεθώριασμα των χρωμάτων, για τις φθορές που προκαλούνται από την υγρασία και τη σκόνη στα χαλιά μας. Αυτή τη φορά θα αναφερθούμε σε μια άλλη περίπτωση, η οποία δεν συμβαίνει τόσο συχνά αλλά αν συμβεί κάνει τα χαλιά να φαίνονται πραγματικά φθαρμένα.

Κατσάρωμα του χαλιού: Τι είναι και πότε συμβαίνει;

Ας υποθέσουμε ότι πλύναμε το χαλί μας στο σπίτι, το στεγνώσαμε, το αποθηκεύσαμε και όταν ήρθε η ώρα να το ξαναστρώσουμε παρατηρήσαμε ότι πλέον δεν «κάθεται» ίσια στο δάπεδο. Τότε μάλλον έχει υποστεί κατσάρωμα, κάτι που συμβαίνει στις εξής περιπτώσεις:

1. Τα στημόνια του χαλιού μπήκαν ανομοιόμορφα από τη μεγάλη ποσότητα του νερού που απορρόφησαν κατά τη διάρκεια του πλυσίματος στο σπίτι ή από την υγρασία που μπορεί να εισχώρησε στις ίνες κατά την αποθήκευση.

Αυτό συμβαίνει στα χαλιά που έχουν στημόνια και ύφανση από μαλλί, συνήθως στις τουρκμενικές μπουχάρες και στα Khal Mohammadi. Στα χαλιά με μεταξωτά ή βαμβακερά στημόνια δεν παρουσιάζονται τέτοιες φθορές.

2. Η φόδρα του χαλιού μάζεψε στο πλύσιμο ενώ τα στημόνια όχι. Φόδρα έχουν συνήθως τα χαλιά με σχέδια patchwork. Και εδώ το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν το χαλί έχει πλυθεί και αποθηκευτεί στο σπίτι ή όταν υπάρχει υγρασία στο δάπεδο όπου είναι στρωμένο.

Αναφέρουμε συγκεκριμένα το πλύσιμο και την αποθήκευση στο σπίτι επειδή στα εξειδικευμένα ταπητοκαθαριστήρια χρησιμοποιούνται ειδικά μηχανήματα που καθαρίζουν ομοιόμορφα τα χαλιά με τον σωστό τρόπο ανάλογα με τον τύπο τους, τα στεγνώνουν γρήγορα και αποτελεσματικά και τα αποθηκεύουν σε χώρους προστατευμένους από την υγρασία. Για τα χειροποίητα χαλιά, ειδικά, ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες ανάλογα με τα υλικά κατασκευής τους.

Τι κάνουμε για να μη συμβεί;

Είναι προφανές από τα όσα ήδη αναφέραμε ότι δεν προτείνουμε τα χειροποίητα χαλιά να πλένονται στο σπίτι. Επίσης, θεωρούμε σημαντικό να γίνεται επαγγελματικός καθαρισμός τακτικά για να διατηρούνται πάντα καθαρά. 

Επιπλέον, η αποθήκευση και η τοποθέτηση σε χώρους χωρίς υγρασία είναι πολύ σημαντικό θέμα.

Τι κάνουμε σε περίπτωση που συμβεί;

Τα καλά νέα είναι ότι η φθορά αυτή μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να διορθωθεί. Ο τρόπος επαναφοράς απαιτεί τέντωμα με τεράστιες δυνάμεις (για παράδειγμα, 2 ή 3 τόνων για ένα μέτριο χαλί), άρα είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει στο σπίτι. Μπορεί όμως να γίνει στα ταπητοκαθαριστήριά μας, που διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Για να αναλάβουμε την επιδιόρθωση και τον καθαρισμό των χαλιών σας καλέστε μας: 210 7650204-5.

Διαβάστε στο blog μας:
Συντήρηση χειροποίητων χαλιών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Αναστροφή πέλους στο χαλί: Διορθώνεται;
Υγρασία στο χαλί: Ποιες φθορές προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 16 Μαΐου 2024
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ