Γιατί ξεθωριάζουν τα χαλιά; Πώς θα το αποφύγουμε και πώς διορθώνεται;

Το χρώματα των χαλιών ξεθωριάζουν κυρίως εξαιτίας της έκθεσής τους στο φως του ήλιου. Λογικό και πολύ εύκολο να το φανταστούμε. Το θέμα είναι ότι, ειδικά τώρα το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα, τα σπίτια μας λούζονται με το φως του ήλιου. Τι πρέπει να προσέξουμε λοιπόν για να μην έχουμε αυτό το πρόβλημα;

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι για να ξεθωριάσει ένα χαλί θα πρέπει να εκτεθεί για πολύ καιρό στο άμεσο φως του ήλιου. Μιλάμε, δηλαδή, για την περίπτωση που το χαλί βρίσκεται δίπλα σε κάποιο παράθυρο και το φως του ήλιου πέφτει πάνω του – ή, το χειρότερο και συνηθέστερο, σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του.

Στο βίντεο βλέπουμε ένα αφγανικό χαλί που βρισκόταν για μεγάλο διάστημα σε βιτρίνα με αποτέλεσμα να ξεθωριάσει από την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως.

Τα χαλιά που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτά που έχουν έντονα χρώματα, κυρίως αποχρώσεις του μπλε και του κόκκινου. Αντιθέτως, τα χρώματα που αντέχουν περισσότερο είναι το πράσινο και το κίτρινο.

Ποια είναι η λύση;

Σίγουρα όχι να κλείσουμε τα παράθυρα μια για πάντα! Ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αποφευχθεί το ξεθώριασμα σε ένα μόνο σημείο είναι να γυρίζουμε το χαλί κάθε λίγο καιρό, ώστε να μην είναι πάντα η ίδια πλευρά εκτεθειμένη στο φως. Μια άλλη λύση για να αποφύγουμε το ξεθώριασμα είναι να τοποθετήσουμε ένα πατάκι ή άλλο χαλάκι στο σημείο όπου πέφτει ο ήλιος.

Κι αν ξεθωριάσει, επισκευάζεται;

Αν το πρόβλημα είναι επιφανειακό, μπορεί να επισκευαστεί. Πώς το κάνουμε; Κουρεύοντας ελαφριά το χαλί ώστε να απομακρυνθούν οι ξεθωριασμένες άκρες. Τα χρώματά του είναι και πάλι ζωντανά και όμορφα όπως πριν!

Αν, όμως, το πρόβλημα είναι εκτεταμένο, δηλαδή έχει γίνει τόσο μεγάλη και μακρά έκθεση στον ήλιο που οι ίνες έχουν ξεθωριάσει σε βάθος, δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει επισκευή.

Εάν έχετε ένα ξεθωριασμένο χαλί, μπορείτε να μας καλέσετε για να το εξετάσουμε, να σας ενημερώσουμε αν μπορεί να επισκευαστεί και να αναλάβουμε την επισκευή του εφόσον είναι εφικτή: 210 7654000.

 

Διαβάστε στο blog μας:
Επισκευή χειροποίητου χαλιού: φθαρμένα ρέλια και κρόσσια
Αποκατάσταση χρωμάτων χειροποίητου χαλιού
Γιατί να μην ξεστρώσετε τα μάλλινα χαλιά σας το καλοκαίρι

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 27 Ιουνίου 2022
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ