Συντήρηση των χαλιών σε 7 απλά βήματα

Είναι φυσιολογικό τα χαλιά μας να φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και τη χρήση. Συχνά τα χρώματά τους ξεθωριάζουν, τα κρόσσια και τα ρέλια φθείρονται, ενώ μπορεί να αποκτήσουν επίμονους λεκέδες ή να υποστούν ζημιές από κατοικίδια και παιδιά. Για να διατηρήσουμε την ομορφιά και την αντοχή τους, απαιτείται τακτική φροντίδα. Έχουμε συγκεντρώσει 7 απλές συμβουλές για τη σωστή συντήρηση των χαλιών, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να τα κρατήσουμε σε καλή κατάσταση για περισσότερα χρόνια!

1. Προλαμβάνουμε τους λεκέδες

Η πρόληψη είναι σημαντικότερη από την αντιμετώπιση, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο! Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να περιορίσουμε τις πιθανότητες ενός ατυχήματος που θα προκαλέσει λεκέ στο χαλί μας;

  1. Πατάκια στις εισόδους: Χρησιμοποιούμε σε κάθε είσοδο πατάκια που πλένονται εύκολα αν λερωθούν. Καθαρίζουμε τα παπούτσια μας κάθε φορά που μπαίνουμε στο σπίτι ή τα αφήνουμε εκτός σπιτιού. Έτσι, μειώνουμε τις πιθανότητες να λαρώσουμε τα χαλιά με λάσπη, χώμα κλπ.
  2. Αδιάβροχες επιφάνειες παιχνιδιού: Ενθαρρύνουμε τους μικρούς μας καλλιτέχνες και εξερευνητές να προσέχουν κατά τη διάρκεια της ζωγραφικής και του παιχνιδιού. Για σιγουριά, όμως, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αδιάβροχα χαλάκια παιχνιδιού που μαζεύονται και καθαρίζονται εύκολα.
  3. Layering με πλενόμενα χαλιά: Στους χώρους που είναι πιο επιρρεπείς σε λεκέδες, όπως είναι η κουζίνα και η τραπεζαρία, τοποθετούμε μικρότερα, πλενόμενα χαλιά για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες από τυχόν ατυχήματα.
  4. Βοηθητικά έπιπλα: Φροντίζουμε να μην καταναλώνουμε φαγητό στο τραπεζάκι του καθιστικού και χρησιμοποιούμε βοηθητικά τραπεζάκια για να ακουμπάμε το ποτήρι του καφέ ή του ποτού μας, ώστε να μην πέσει κάποιο υγρό που βάφει πάνω στο χαλί.
2. Καθαρίζουμε άμεσα τυχόν λεκέδες

Είναι σημαντικό οι λεκέδες να αντιμετωπίζονται άμεσα, γιατί είναι δυσκολότερο να αφαιρεθούν αν στεγνώσουν πάνω στο χαλί. Διαβάστε πώς:

Λεκές στο χαλί; 4 βήματα για γρήγορη αντιμετώπιση 

3. Σκουπίζουμε με συνέπεια

Το καθάρισμα του χαλιού με την ηλεκτρική σκούπα είναι σημαντικό να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ώστε να απομακρύνονται η βρωμιά, η σκόνη και τα μικροσκοπικά σκουπιδάκια που συσσωρεύονται στις ίνες του με την πάροδο του χρόνου.

4. Περιστρέφουμε το χαλί

Για να μην ξεθωριάσουν τα χρώματα σε συγκεκριμένα σημεία όπου πέφτει το φως του ήλιου και για να μην μείνουν σημάδια από τα βαριά έπιπλα, είναι καλό να περιστρέφουμε το χαλί μας κάθε λίγους μήνες.

5. Προσέχουμε την υγρασία

Αν χυθεί κάποιο υγρό στο χαλί, πρέπει να το απορροφήσουμε άμεσα με ένα καθαρό λευκό πανί ή πετσέτα. Αποφεύγουμε το τρίψιμο, ειδικά με χαρτί κουζίνας, γιατί μπορεί να φθείρει τις ίνες. Είναι, επίσης, σημαντικό το χαλί να στεγνώσει γρήγορα για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μούχλας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν ανεμιστήρα, πιστολάκι μαλλιών ή αφυγραντήρα.

Υγρασία στο χαλί: Ποιες φθορές προκαλεί και πώς αντιμετωπίζονται

6. Αφαιρούμε προσεκτικά τους στερεούς λεκέδες

Ορισμένα τρόφιμα και παιχνίδια, όπως οι πλαστελίνες, μπορεί να δημιουργήσουν στερεούς λεκέδες στο χαλί μας. Τους αφαιρούμε με μεγάλη προσοχή – αν χρειαστεί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κουτάλι – χωρίς να ασκούμε υπερβολική πίεση στις ίνες του χαλιού.

7. Αναζητούμε επαγγελματική βοήθεια

Αν δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε έναν λεκέ, καλό είναι να μην επιμένουμε, γιατί μπορεί να προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημιά. Επίσης, δεν θα πρέπει να αφήνουμε τους λεκέδες για καιρό πάνω στο χαλί. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε ένα αξιόπιστο ταπητοκαθαριστήριο και κατά την παράδοση να ενημερώσουμε τι προκάλεσε τον λεκέ.

Μέσα από αυτές τις πρακτικές μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να προκύψουν λεκέδες και να διατηρήσουμε το σπίτι μας καθαρό και φιλόξενο.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη συντήρηση των χαλιών ή για να αναλάβουμε τον καθαρισμό τους καλέστε μας: 210 76 54 000.

—————

Διαβάστε στο blog μας:
5 μύθοι για τον καθαρισμό των χαλιών με απλά καθημερινά υλικά
Απαντάμε στις ερωτήσεις σας για τα χειροποίητα χαλιά Ανατολής
Ποιο χαλί ταιριάζει στο σπίτι μου;

Μοιραστείτε το!
Δημοσιεύτηκε 16 Σεπτεμβρίου 2024
ΕΠΟΜΕΝΟ